26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Velký pátek přišlo díky svátku více lidí

5. 4. 2016

|
Tisk
|

Volný den na Velký pátek přilákal do kostelů více lidí. Kněží napříč republikou nyní uvádějí, že se o Velikonocích zvedl počet lidí v kostele až o 20 procent oproti loňsku. Potvrzují to i evangelíci.

Vydání: 2016/15 Na Velký pátek přišlo díky svátku více lidí, 5.4.2016



Přestože neexistuje žádná oficiální statistika, kněží se shodují. Především na Velký pátek si do kostelů na mnoha místech v celé republice našlo cestu zhruba až o pětinu víc lidí než loni. Ovlivnil to zřejmě nový den pracovního klidu. „Očekávali jsme, že rodiny z Prahy spíše odjedou na prodloužený víkend na chalupy, ale zdá se, že zůstaly. V Praze a okolí jich bylo na svátky tridua oproti minulým letům odhadem o 15 až 20 procent více. Myslím, že je to i tím, že sdělovací prostředky Velkému pátku věnovaly větší pozornost, což asi oslovilo část populace, která na velikonoční obřady roky nechodila,“ uvedl pro KT kardinál Dominik Duka poté, co se na toto téma bavil s 15 faráři pražské arcidiecéze. „Bylo pro nás až neuvěřitelné, že na velikonoční vigilii, která začínala v půl deváté a trvala dvě hodiny, bylo velké množství malých dětí a musím říci, že se i vzorně chovaly nebo si trošku pospaly,“ dodal kardinál.
Podobnou zkušenost má i P. Prokop Siostrzonek z Břevnovského kláštera, kde předsunuli velkopáteční obřady už na 15. hodinu. Lidí se zúčastnilo více než loni. „Stejně tak na velikonoční vigilii, i když se sedmi křty dospělých trvala tři hodiny. Lidé se nebáli ani kratší noci vzhledem ke změně času na letní,“ podotkl benediktinský převor. „Zvlášť potěšitelný byl zájem o svátost smíření v době postní. S mnohými penitenty jsem prožil skutečný dotyk Božího milosrdenství,“ dodal.
Praha, Hodonín i Ostrava hlásí větší zájem až o pětinu
Nejde zdaleka jen o pražskou záležitost. „Ano, zejména na Velký pátek jsem nárůst věřících pozoroval. Mohlo to být nejspíš tím, že byl poprvé volným dnem,“ přidává se P. Milan Ryšánek, farář v Konici v okrese Prostějov. Také v katedrále Božského Spasitele v Ostravě byla účast na velkopátečních obřadech vyšší než vloni a během soboty do šesté hodiny večerní, tedy ještě před vigilií, přišlo do chrámu na 400 lidí.
Mírný nárůst počtu účastníků velikonočních obřadů zaznamenal rovněž hodonínský děkan Mons. Josef Zouhar. „Letos jsme se na Velký pátek už podesáté veřejně přihlásili ke svému Spasiteli při odpoledním průvodu za křížem. Jako už tradičně jsme mlčky prošli celým centrem Hodonína a v 15 hodin pak v kostele zahájili novénu k Božímu milosrdenství. Tentokrát se průvodu zúčastnilo mnohem více lidí než v předchozích letech, určitě nás šly víc než dvě stovky. A při večerních obřadech byl kostel také úplně plný,“ sděluje Mons. Zouhar.
Velký pátek byl nabitý i ve Strakonicích. „Přivítal jsem možnost odpolední modlitby křížové cesty před velkopátečními obřady. Už na ní jsem zaznamenal poměrně velkou účast, především zde ale byly zastoupeny všechny věkové kategorie. I na samotné velkopáteční obřady přišlo znatelně více věřících než v jiných letech,“ popisuje P. Roman Dvořák.
V nedaleké Sušici hlásí podobný počet lidí jako obvykle. Zato v Petrovicích u Sušice loni obřady vůbec nebyly, letos tam ale na Velký pátek přišlo asi 30 lidí a na velikonoční vigilii zhruba 45 lidí.
V plzeňské katedrále bývá během Velikonoc plno každý rok, stejně i letos. „Nárůst mi nehlásily ani jiné farnosti. V poslední době ale lidé nad očekávání navštěvovali bohoslužby za oběti teroris-
tických útoků. S velkou účastí se setkávám i při otevírání Svatých bran,“ prozradil biskup František Radkovský.
Nárůst věřících při velkopátečních bohoslužbách potvrzuje i předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. „My jsme na Soukenické zaznamenali nárůst asi o 20 % oproti předchozím letům. Dá se to povědět všeobecně v rámci Církve bratrské, zejména o ranních bohoslužbách na Velký pátek,“ popsal pro KT.
(kk, tok, diecézní redaktoři)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou