26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na severu Moravy poroste hospic

23. 1. 2006

|
Tisk
|

První hospic v Moravskoslezském kraji začíná stavět ostravská Charita. Základní kámen požehnal ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz při zahájení stavby 19. ledna  v Ostravě-Výškovicích.

Vydání: 2006/4 Pojmenovávání veřejných míst po kněžích, 23.1.2006, Autor: Pavel Siuda

„V domě bude 30 hospicových lůžek, 30 přistýlek pro rodinné příslušníky nemocných a 14 lůžek pro stážisty a dobrovolné spolupracovníky. Zařízení také počítá s bytem pro kněze, který bude klientům zajišťovat stálou duchovní péči,“ uvedl ředitel ostravské Charity Martin Pražák.

Biskup František Lobkowicz při slavnosti připomněl, že v péči o nemocné se odráží kultura města a celé společnosti. „Člověk, který pracoval, má právo, aby o něj bylo postaráno ve chvíli nemoci a utrpení,“ řekl biskup před požehnáním základního kamene stavby.

O nevyléčitelně nemocné pacienty se budou v třísměnném provozu starat zdravotní sestry, ošetřovatelky, sociální pracovnice a tři lékaři. Šestačtyřicetiletý kněz Stanislav Zwyrtek, který bude v hospici sloužit jako duchovní, bude sám potřebovat pomoc personálu. Už několik let totiž trpí nevyléčitelnou roztroušenou sklerózou. Na zahájení stavby přišel v doprovodu dvou řeholnic z kongregace sv. Karla Boromejského, které o něj ve farnosti Ostrava-Polanka pečují. S výpomocí řeholních sester se počítá také v novém hospici.

Stavba, která přijde podle odhadů na 95 milionů korun, má být dokončena letos v září a otevření hospice Charita plánuje na  první měsíce příštího roku. Část potřebných financí má pokrýt také výnos z letošní Tříkrálové sbírky v kraji.

Charita Ostrava sbírá peníze na stavbu hospice sv. Lukáše na konto 1663166399/0800.

PAVEL SIUDA

Biskup František Lobkowicz žehná základní kámen ostravského hospice sv. Lukáše.

Snímek Pavel Zuchnický

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou