26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Lidice vzpomínali ve Vatikánu

6. 6. 2017

|
Tisk
|

Papež František požehnal minulou středu na Svatopetrském náměstí obraz Panny Marie Lidické a setkal se s Veronikou Rýmonovou, která přežila lidickou tragédii. Pozdravil také všechny, kdo do Věčného města dorazili v rámci dalších akcí u příležitosti 75. výročí vypálení Lidic.

Vydání: 2017/23 Na Lidice vzpomínali ve Vatikánu, 6.6.2017



„Srdečně zdravím věřící z České republiky, zejména účastníky národní pouti vedené pražským arcibiskupem, kardinálem Dominikem Dukou,“ pronesl papež při generální audienci. „Drazí přátelé, utíkejte se s důvěrou k přímluvě Nejsvětější Panny, kterou uctíváte v obraze Lidické Madony. Ať vám pomáhá být odvážnými svědky Kristova Vzkříšení i v obtížných chvílích či zkouškách. Všem vám uděluji své požehnání.“
Iniciativa ke vzniku obrazu Panny Marie Lidické vzešla z okruhu Českého velkopřevorství Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského. Jeho členové oslovili výtvarníka Zdirada Čecha, který jej vytvořil. Namísto na svého Syna však hledí Maria se smutkem na prázdné bílé plátno v rukou (snímek na str. 7). Jak vysvětluje Zdirad Čech, v Lidicích se mluví o 173 zastřelených mužích. „Avšak nemluví se o tom, že když rabovali kostel, rozdupali Tělo Páně, tedy zopakovali Golgotu. Byl tam tedy 174. zabitý,“ vysvětluje umělec.
„Jeho obraz je moderní variací na palladium země české. Madona bez dítěte také připomíná velký počet zavražděných dětí v Lidicích a je pro nás symbolem utrpení, který spojuje naši historii, ale i naše obyvatele s utrpením Ježíše Krista. Současně je obraz vzpomínkou na P. Josefa Štemberku, lidického kněze, který dokázal odmítnout milost s tím, že jeho místo je tam, kde budou zastřeleni lidičtí muži,“ připomněl kardinál Dominik Duka.
Příklad lidického kněze vyzdvihla i Veronika Rýmonová: „Mám jeho fotku a cením si jej jako člověka, který nepřemýšlel o tom, že by využil možnosti odejít, kterou mu nabídli.“
Za dětské oběti válek
Požehnání obrazu Svatým otcem pak odstartovalo další akce při příležitosti výročí vyhlazení Lidic, které připadá na 10. června. Minulou středu večer v bazilice svatého Kříže Jeruzalémského sloužil vatikánský státní sekretář Pietro Parolin společně s kardinálem Dominikem Dukou, královéhradeckým biskupem Janem Vokálem a prelátem Suverénního řádu maltézských rytířů Jeanem Laffittem mši svatou za dětské oběti válek.
Na následující Mezinárodní den dětí se v sídle maltézských rytířů v Římě uskutečnila mezinárodní konference o dětských obětech válek za účasti zástupců Vatikánu, UNICEF, EU či Rady Evropy.
„Od Lidic uplynulo 75 let a všimněme si, kolik dětských obětí se v dnešní době objevuje,“ uvedl ke konání konference kardinál Duka. „Téma obrany dětských obětí válek, násilí, jejich vykořisťování a zneužívání je vlastně už téma biblické – vzpomeňme oběti nevinných betlémských dětí – a je aktuální až do dnešní doby, kdy si můžeme připomenout dětské oběti teroristických útoků, ať už v ruském Beslanu, v Africe, Indii nebo v posledních týdnech v anglickém Manchesteru či brutální útok na děti koptských křesťanů v nedávných dnech,“ zdůraznil v úvodu kardinál Dominik Duka.
Podle představeného maltézského řádu Dominiqua de la Rochefoucauld-Montbela bylo jedním z cílů konference vytvoření spolupráce v boji proti porušování práv dětí a zvýšení povědomí o tomto problému. „Nejslabší lidé se vždy stávají prvními oběťmi,“ řekl představený řádu s tím, že od druhé světové války se tak stalo v již 254 ozbrojených konfliktech.
Aby to nebyla marná oběť
Se svým svědectvím vystoupila i Veronika Rýmonová, která jako dítě přežila lidickou tragédii. „To, že tu dnes stojím, je důkazem, že ani po pětasedmdesáti letech vám nejsou lhostejné osudy obyvatel malé vesnice ve středu Evropy. Přála bych si, aby naše osudy byly ponaučením i varováním pro další generace. Aby těch 340 nevinných lidských životů, z nichž bylo 88 dětských, nebylo marnou obětí,“ řekla Veronika Rýmonová.
Zástupkyně Svatého stolce Christine Jeangeyová pak představila aktivity katolické církve v pomoci ohroženým dětem. Upozornila také na problematiku dětského terorismu, dětí zasažených válkou nebo těch nejmenších, kterým bylo upřeno právo na narození. Papež František a Svatý stolec podle ní neustále vyzývají k diplomatickému řešení světových konfliktů a dialogu.
Připomínku výročí lidické tragédie uzavřela v Římě čtvrteční mše svatá v kostele sv. Marcelina a Petra, titulárním chrámu kardinála Dominika Duky, který obraz Panny Marie Lidické natrvalo umístil ve zdejším presbytáři.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou