16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Bílé hoře vyroste smírčí kříž

23. 6. 2020

|
Tisk
|

Letošní připomínky 400 let bitvy na Bílé hoře (8. listopadu 1620) se ponesou v duchu smíření. Chystá se vztyčení smírčího kříže, ekumenická bohoslužba, kolokvium, přednášky a komentované prohlídky.

Vydání: 2020/26 Na Bílé hoře vyroste smírčí kříž, 23.6.2020, Autor: Tereza Zavadilová


„Bílá hora není jen konfesní záležitostí, ale je také přítomná v obecném povědomí nevěřících Čechů, a to často ve vulgární formě namířené proti ‚cizákům‘, katolíkům, Němcům nebo naopak proti protestantům. Jako službu církví širší veřejnosti (např. školám) chceme proto tyto zažité mýty zpochybnit,“ vysvětluje pro KT Petr Jan Vinš, generální sekretář Ekumenické rady církví (ERC), záměr letošních připomínek. Celý program představila minulý týden Česká biskupská konference ve spolupráci s ERC a opatstvím Venio, tedy klášterem bělohorských sester benediktinek. „Lidé tomu často říkají ‚oslavy‘, ale my chceme spíše než slavit umožnit pohled na historii z různých úhlů, zažít krásné místo, jímž je náš kostel Panny Marie Vítězné, a setkat se tam zároveň s tehdejšími bolestmi a vší rozporuplností,“ doplňuje sestra Francesca Šimuniová.
Sestry benediktinky památku tehdy zabitých lidí i to, že bitva měla v našem národě obrovský duchovní dopad, zahrnují do svých modliteb i mimo výročí. V obohacující diskusi o odkazu Bílé hory v letošním roce doufá i pražský lidovecký zastupitel Jan Wolf: „Víme, jak je dnešní společnost rozdělená, a výročí nás může navést na cestu porozumění.“
Připomínky bitvy, která ovlivnila další tři století
Program, který začíná už tento týden, uzavře 8. listopadu, tedy přesně ve výroční den bitvy, vztyčení kříže smíření v Aleji Českých exulantů, což je na půli cesty mezi klášterem a dějištěm bělohorské bitvy, kdy proti sobě v roce 1620 stanulo vojsko českých stavů a dvě katolické armády. Ty slabšího protivníka porazily, a ovlivnily tak vývoj českých zemí na dalších 300 let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou