16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mladí se přišli poklonit Spasiteli

19. 4. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/13 Velikonoce, 19.4.2005

Sobota před Květnou nedělí patřila v českých a moravských diecézích i letos setkáním mládeže s biskupy. Jejich společným jmenovatelem byl citát z Matoušova evangelia „Přišli jsme se mu poklonit“. Biskupové se scházejí s mládeží při příležitosti XX. Světového dne mládeže, který se na mezinárodní úrovni uskuteční v Kolíně nad Rýnem v srpnu letošního roku.

Až na nejvýchodnější konec České repu- bliky se vydalo pět set chlapců a děvčat z farností ostravsko-opavské diecéze. Diecézní set- kání prožili v Jablunkově jako putování za betlémskou hvězdou. Skupinky tam na trasu dlouhou pět kilometrů osobně vypravovali tři králové. „Asi se divíte, co tu děláme v březnu,“ uvítal poutníky Melichar a hned vysvětlil, že se s Kašparem a Baltazarem už tři měsíce vracejí z Betléma. „Také vy jste z královského rodu, protože jste se křtem stali královskými dětmi,“ vyprovázeli mladé na cestu, jejíž cíl byl v rozestavěném domě, kde vůně kadidla připomínala Ježíšovu přítomnosti v eucharistii. Po krátké adoraci odevzdali poutníci do připravených košíčků své dary: příspěvek pro mládež z Bulharska a Ukrajiny na cestu na setkání do německého Kolína a ručně malované pohlednice pro obyvatele Jablunkova. Po návratu do kláštera sester alžbětinek byl pro všechny připravený guláš a domácí buchty. Vrcholem setkání byla mše v jablunkovském kostele.

PROČ SE NEBÁT DOGMAT
Setkání mládeže českobudějovické diecéze s biskupem Jiřím Paďourem se uskutečnilo v Písku. Účastníci, kteří dorazili už v pátek večer, mohli zhlédnout představení Moc a sláva v podání divadla jednoho herce Miroslava Částka a také se zapojili do skupinek – čajové, výtvarné či sportovní. Kdo chtěl, měl možnost celou noc adorovat v klášteře u petrinů. V sobotu si asi 250 mladých z celé diecéze vyslechlo promluvu biskupa Paďoura k tématu setkání. Během dne se mladí lidé nechávali oslovit různými tematickými skupinkami. Hovořili mimo jiné o důvodech, proč se nebát dogmat, dále o misiích, povolání, zpěvu, životě v semináři, přátelství v církvi či o drogách. „Sobotní zamračený den jsme se sluncem v duši završili společnou mší svatou a rozjeli se zpátky do svých farností,“ popsal závěr setkání Jan Zábranský, jeden z účastníků.

JOSEFOVA MOUDROST
Na 650 mladých se přišlo poklonit Spasiteli na diecézní setkání mládeže v Hradci Králové. Místní biskupové Dominik Duka, Josef Kajnek a arcibiskup Karel Otčenášek přinesli hned v úvodní části programu kříž a rozdělili se s mladými o zkušenost s přijetím kříže ve svém životě. Pak se všichni účastníci setkání vydali do hradeckých ulic na křížovou cestu. Odpoledne patřilo šestnácti diskusním a kreativním skupinám. Ke slavení eucharistie se pak všichni shromáždili v katedrále Svatého Ducha. V homilii věnované svatému Josefovi vyzdvihl biskup Dominik Duka jeho ochotu smířit se s tím, že jeho život bude úplně jiný, než si představoval. Na závěr bohoslužby předal biskup Duka zástupcům mladých z jednotlivých vikariátů písemné pověření pomáhat vikariátnímu kaplanovi pro mládež v pastýřské péči.

JAK PŘEŽÍT RODIČE
„Přišli jsme se mu poklonit!“ – tento transparent vítal příchozí mládež olomoucké arcidiecéze v presbytáři chrámu Zvěstování Panny Marie ve Šternberku. Program zahájil arcibiskup Jan Graubner katechezí. Mladí lidé si pak mohli vybrat účast na adoraci nebo se společně zabývat výkladem mše svaté. V diskusi nazvané „Co je faráři do mých hříchů? O zpovědi trochu jinak...“ se zabývali svým pohledem na svátost smíření. Organizátoři nezapomněli ani na témata související s problémy dospívání: „Jaká je má životní cesta?“ „Známost – její radosti a problémy“ či „Jak přežít rodiče“. A je- likož k setkání mládeže patří zpěv, ve Šternberku se zpívalo – a to s vizovickou scholou.

PERSPEKTIVA CÍRKVE
Setkání mládeže pražské arcidiecéze hostilo Salesiánské středisko mládeže v Praze-Kobylisích. Náplní dopoledního i odpoledního pro- gramu byly – kromě katecheze biskupa Karla Herbsta – přednášky a diskusní skupinky s tématy jako eucharistie, krize v církvi, sexualita, horoskopy, magie a léčitelství, zemětřesení a jiné přírodní katastrofy, život ve vězení, móda a podobně. V Praze také hráli fotbal. Utkali se zde kněží s laiky, přičemž zástupci kléru odcházeli s vítězným skóre 5:1. „Prosba mše svaté bude za vás,“ řekl v úvodu odpolední bohoslužby kardinál Miloslav Vlk, „aby toto setkání přineslo nové světlo, radost a sílu do vašeho života, protože vy jste světlo a perspektiva církve.“

KAPKA V MOŘI
V katechezi na téma eucharistie zdůraznil na setkání v Litoměřicích biskup Pavel Posád, že když tělo Páně přijímáme, tak se v něj zároveň proměňujeme. „Jsme jako kapka vody, která se stává součástí moře, tedy Krista, takže pak i ona sama je mořem,“ uvedl biskup. V následující diskusi pak odpovídal na dotazy mladých. „Jeho pohotové a jasné odpovědi neměly chybu,“ glosoval biskupovo vystoupení jeden z účastníků.

Po obědě si mladí mohli vybrat práci ve skupinkách a nechybělo ani sportovní vyžití. Před čtvrtou se všichni odebrali na křížovou cestu městem. Do dřevěného kříže zatloukali hřebíky, které měly připomenout hříchy. Kříž potom při vstupu k závěrečné bohoslužbě donesli mladí před oltář.

DO ŘEZNA
Už v pátek večer vyrazila na křížovou cestu centrem Plzně mládež ze všech koutů této nejzápadnější české diecéze spolu s biskupem Františkem Radkovským. V rámci sobotního programu se mj. hovořilo o společné pouti na Světové dny mládeže do Kolína nad Rýnem. Na tzv. předprogram této akce pak pozval mládež z plzeňské diecéze do své diecéze řezenský biskup Manfred Müller. Předvelikonoční setkání mládeže zakončila bohoslužba v kapli sv. Barbory.

NEŽÍT PRO SEBE
Scénka navazující na motto akce zahájila setkání mládeže v Brně. Poté přivítal mladé biskup Vojtěch Cikrle a povzbudil je, aby nežili sami pro sebe v uzavřeném světě. Největší zájem v dalším programu vzbudily skupinky „U Ježíše jsem v bezpečí“ (vedoucím byl paulán P. Pavel Havlát) či „Evangelizace (i) v restauraci“ (tu připravily misionářky z brněnské restaurace Živá voda). Odpolední program zakončila – stejně jako v ostatních diecézích – bohoslužba s biskupem.

(podle zpravodajů, mach)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou