26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mladí lidé pomáhají v pohraničí

23. 8. 2016

|
Tisk
|

Prostoupení slov work (anglicky pracovat) a worship (chválení, uctívání) v názvu shrnuje smysl celé akce a cíl každého účastníka: chválit Pána prací, konkrétním skutkem, pomocí druhému.

Vydání: 2016/35 Olympijský kaplan: byla to velká škola, 23.8.2016



Letošní Workship probíhá právě v těchto dnech, od neděle 21. do soboty 27. srpna, a přihlásil se na něj dosud rekordní počet účastníků – 62 nadšenců – posílených dokonce nemalou skupinou z Německa. Čas společně strávený prací i večerním programem tak napomáhá k přirozenému bourání předsudků a vytváření minulostí nezatížených vztahů. Manětín, Plasy, Nečtiny a okolí mají tedy pro následující dny o zábavu i práci postaráno.
Když se před šesti lety dala dohromady skupina několika desítek lidí s cílem aspoň trošku pomoci těm, kdo žijí v nelehkém prostředí západního pohraničí, nikdo netušil, do jakých rozměrů se taková nenápadná akce vyvine a jaké další aktivity bude mít na svědomí. Akci s názvem SummerJob, pořádanou mladými lidmi z Hnutí fokoláre v oblasti Manětínska, stoupala popularita hned od prvního ročníku a SummerJob se stával stále více vyhledávanou prázdninovou aktivitou. Dnes už se zájemci o místa doslova perou. Když se ale po třech letech organizátoři SummerJobu rozhodli přemístit z Manětínska do jiného kraje, na scénu vstoupila komunita misionářů oblátů z Plas. Bylo jim líto v takto ojedinělém a dobře rozjetém projektu nepokračovat. Spolu s mládeží scházející se u nich na faře se proto rozhodli na něj navázat. Tak vznikl Workship.
Nenápadnou, ale o to účinnější cestou se dobrovolníci každoročně snaží pohraniční území oživit. Svědectví nezištné práce mladých lidí, kteří se netají svojí vírou, dodává Workshipu také evangelizační rozměr. Skrze pracovní činnost – nejčastěji je to sekání dříví, pomoc s úklidem, natírání plotu, bílení bytu, sekání, kopání, bourání či stavění jakéhokoliv druhu – tu dochází k nezapomenutelným setkáním. Například pan Kutek z Mrtníku se letošní výpomoci už nemůže dočkat: „Brigádníky si k sobě zvu už asi potřetí, vždycky mi moc pomohli. Jsou to hrozně příjemní lidé, tak se už těším na popovídání u jídla a kafíčka.“
I pan Kapr z Nečtin si letos znovu pozval brigádníky: „Líbí se mi, že se můžu potkat s takovými lidmi, jako jsou účastníci Workshipu. Je to vždycky úžasné setkání.“
Kromě toho se mohou všichni – jak brigádníci, tak lidé z širokého okolí – sejít na večerním kulturním programu, který organizátoři Workshipu každý rok připraví. I letos nabízí kulturní dům v Manětíně několik už tradičních lákadel, jako je letní kino, divadlo Víti Marčíka či program pro rodiny s dětmi. Objeví se tu ale i několik novinek: eucharistii bude s brigádníky poprvé slavit nový plzeňský biskup Tomáš Holub a čtvrteční večer bude patřit koncertu brněnské chválové kapely Jakubčatá.
Atmosféra se na týden změní
„Lidé jsou velmi vděční, že jim je někdo ochoten pomáhat. Často to není bez odměny, protože ti, kterým mladí pomáhají, chtějí projevit svou vděčnost, a to především pestrým jídelníčkem. Jak někteří účastníci sami potvrzují, práce bylo někdy méně, ale jídla a pohostinnosti vždycky dostatek. Workship je důkazem, jak obohacující je dělat konkrétní práci pro konkrétního člověka. Musím říci, že atmosféra ve městě se na týden trochu změní, a to je moc dobře,“ popisuje manětínský starosta Josef Gilbert Matuška, který brigádníkům poskytl zázemí.
Celý projekt je finančně pokryt jen díky příspěvkům a darům, které organizátoři posbírají během celého roku, kde se dá. Sami účastníci si za to, aby mohli na Workship přijet, připlácejí drobným poplatkem. Tento projekt dobré vůle může podpořit každý, buď přispěním jakékoliv částky na účet: 211002292/0300 (zpráva pro příjemce: Workship), nebo po domluvě hmotným příspěvkem (např. pracovními pomůckami, nářadím) a v neposlední řadě modlitbou. Všechny tři formy podpory běží celoročně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou