26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Misijní kříž zve do Budapešti

10. 3. 2020

|
Tisk
|

Maďarská farnost sv. Jindřicha v Praze zahájila vystavením putovního Misijního kříže přípravy na zářijový Mezinárodní eucharistický kongres v Budapešti.

Vydání: 2020/11 Sedm let nástupcem sv. Petra, 10.3.2020, Autor: Tereza Zavadilová


Minulý víkend přivítala „trojitá“ farnost, která slouží Maďarům, Slovákům i Čechům, Misijní kříž. Tři metry vysoký kříž s relikviemi sv. Vojtěcha či sv. Karla I. zve poutníky do Budapešti. „Považujeme to za poslání. A je pro mě vždy velkou radostí, když Češi, Slováci a Maďaři spolupracují,“ pochvaluje si P. Zoltán Baga, který má na starosti komunitu Maďarů v Praze. Už loni v této farnosti zahájili čtvrteční 24hodinové adorace a pravidelně se modlí modlitbu za chystaný Mezinárodní eucharistický kongres, který se bude konat od 13. do 20. září. Jeho mottem je „Všechna spása pramení mi z tebe“ (Ž 87,7) s podtitulem „Eucharistie: Zdroj křesťanského života a povolání“. Kongres začne mší svatou na stadionu Ference Puskáse, během níž má přistoupit k prvnímu svatému přijímání čtyři a půl tisíce lidí. Počet přihlášených poutníků přesahuje 50 tisíc z celkem 80 národností.
Maďarská církev na kongres už pozvala papeže Františka. Vzruch nastal po tweetu italského vatikanisty Francesca Antonia Grany, který prozradil, že tamní církev už papežovu návštěvu organizuje. Velvyslanec při Svatém stolci Eduard Habsburg na zprávu rychle reagoval s tím, že „pokud by se organizace podařila, Maďaři by byli velmi šťastní“. Vatikán návštěvu papeže zatím oficiálně nepotvrdil.
Pochopit a obnovit úctu k eucharistii
Minulý týden pražská maďarská farnost uspořádala křížovou cestu, přednášku o Misijním kříži i o samotné akci. Prahu navíc minulý pátek navštívilo 23 maďarských bohoslovců i jejich představení. „Papež František řekl, že posláním kongresu je, aby evropské státy obnovily či lépe pochopily úctu k eucharistii – tedy aby byly více času s Pánem v tichu a nahlédly, že je v eucharistii skutečně přítomen,“ objasňuje P. Baga. „Kongres jistě přináší mnoho milostí. Ale důležitější než tento vrchol jsou možná jeho přípravy,“ zdůrazňuje kněz, který za velkou příležitost veškerého snažení spojeného s organizací pokládá samotnou možnost více s lidmi mluvit o eucharistické úctě. „Když lidé slyší slovo kongres, vybaví si jen rokování, ale toto je ‚Kristova show‘ – Kristus žije a pro nás katolíky je to dar,“ poznamenává.
Kostel v centru Budapešti pro české poutníky
Také maďarský kardinál Péter Erdő, ostřihomsko-budapešťský arcibiskup, vyzdvihl už dříve význam zvoleného tématu: „Před několika desetiletími se mělo za to, že adorace Nejsvětější svátosti je projev tradice, lidové zbožnosti, ale nyní zjišťujeme, že ji vyhledávají právě mladí lidé.“
Pro české poutníky bude v Budapešti k dispozici kostel přímo v centru města. Program mimo duchovní části pamatuje na rodiny s malými dětmi a chystá kulturní aktivity ve spolupráci s divadly a muzei. V rámci kongresu se také vůbec poprvé bude slavit mše sv. v lovarském dialektu romštiny a doprovodí ji seminář o pastoraci Romů. Přihlášky na kongres je možné podávat na adrese www.iec2020.hu.
Eucharistické kongresy se konají od druhé poloviny 19. století a v současné době se pořádají každé čtyři roky, naposledy to bylo roku 2016 na Filipínách.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou