16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Milion hlasů pro rodinu nestačil

10. 2. 2015

|
Tisk
|

Přestože mu předcházela mohutná reklamní kampaň i velmi vyostřená společenská debata, slovenské referendum o rodině skončilo neúspěchem. Přišla jen zhruba pětina voličů.

Vydání: 2015/7 Týden manželství. Aby vztah vydržel, 10.2.2015, Autor: Tomáš Kutil

K tomu, aby byl výsledek referenda závazný, byla totiž potřebná nadpoloviční účast voličů. Přestože přes 90 % hlasujících zaškrtlo položku ano, kvůli nízké účasti nemá výsledek žádnou právní hodnotu. Lidé odpovídali na tři otázky – zda manželství mohou uzavřít jen muž a žena, zda má být homosexuálům zakázáno adoptovat děti a zda mají mít rodiče a děti právo odmítnout sexuální výchovu.
Aliance pro rodinu, která referendum iniciovala a byla jeho hlavní propagátorkou, přesto považuje výsledek za pozitivní. „Téměř milion občanů zvedl hlas pro hodnoty, rodinu, děti a manželství. To je nevídané, občanská společnost ukazuje, že od státu a politiků chce prorodinnou politiku, a ne předefinování rodiny,“ hodnotí aliance výsledky.
Slovenská sekulární média naopak poukazují, že se přes velkou kampaň hlasující zmobilizovat nepodařilo, přestože jen ke katolické církvi se na Slovensku hlásí přes 60 % lidí. „Rozdíl v počtu lidí, kteří přišli tak či onak hlasovat, a lidí, kteří referendum odmítli coby nedemokratické a nevhodné nebo jednoduše usoudili, že se jich tyto problémy netýkají, je výmluvný a nelze ho označit
jinak než jako debakl,“ napsal například list Pravda.
Zda je takto nastavené referendum nejlepším způsobem ochrany tradiční rodiny, se na Slovensku ovšem neshodli ani sami křesťané. Tamní biskupové referendu vyjádřili podporu, objevily se ale i kritické hlasy. „Chceme poděkovat všem, kdo se do hlasování zapojili. Upřímně si toho vážíme a velmi to oceňujeme (…). Opakovaně povzbuzujeme k úctě ke všem lidem a ke konkrétní pomoci rodinám v našem okolí. Věříme, že starost o rodiny zůstane i nadále důležitým tématem pro veřejný život i celou společnost,“ komentují výsledek referenda slovenští biskupové a přiznávají, že nízká účast je důvodem k analýze
a zamyšlení.
Krátce před hlasováním se objevil manifest několika katolických i evangelických teologů i dalších zástupců akademické sféry, v němž nad vhodností referenda vyjádřili vážné pochybnosti. „Etické zásady ve společnosti jsou výsledkem složitého procesu interpretace historických zkušeností a deklarovaných ideálů. Uvědomujeme si, že občanská společnost s rostoucím bohatstvím kulturních a náboženských tradic musí umět vytvořit prostor pro spolužití různých etických zásad. Tento prostor ale není možné vytvořit hlasováním v referendu. Může vzniknout jen v procesu trpělivé diskuse,“ uvádějí signatáři společného prohlášení.
Agresivní kampaň
Podle fotografa a publicisty Ľuba Bechného, který se referenda aktivně zúčastnil jako člen okrskové komise, byla kampaň velmi vyhrocená. „Byla agresivní a rozdělila společnost na dva tábory. Většina sekulárních médií se postavila proti referendu, a suplovala tak v kampani opozici. Média varovala především před netolerancí vůči menšinám,“ popisuje Bechný a upozorňuje i na velkou minelu agentury Focus, která předpovídala, že k urnám přijde zhruba 35 % voličů.
Slovensko na rozdíl od jiných zemí, jako například České republiky, dosud nezavedlo ani registrovaná partnerství osob stejného pohlaví. Slovenské zákony v současnosti upřednostňují osvojení dítěte manžely a jen výjimečně mohou úřady povolit adopci jednotlivci. Poslanci vládních sociálních demokratů (Smer-SD) premiéra Roberta Fica spolu s částí opozice loni zase prosadili do slovenské ústavy ustanovení, že manželstvím je pouze svazek mezi mužem a ženou.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou