16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Magistr dominikánů navštívil ČR

12. 10. 2021

|
Tisk
|

Nejprve v Uherském Brodě a poté v Praze se začátkem minulého týdne objevil hlavní světový představený dominikánů, tzv. magistr řádu.

Vydání: 2021/42 Vykročit spolu na cestu, 12.10.2021, Autor: Tomáš Kutil


P. Gerard Francisco Timoner III. přijel při příležitosti 800. výročí úmrtí sv. Dominika na krátkou seznamovací návštěvu české provincie. „Byla to jeho první návštěva u nás. Jednou za devět let by měl magistr vykonat vizitaci ve všech provinciích, tohle byla malá příprava,“ uvedl provinciál P. Lukáš Fošum OP.
V Uherském Brodě se magistr zúčastnil tradiční pouti k Panně Marii Růžencové. „Maria se proměnila v milujícím rozhovoru s Bohem, stala se Matkou Boží, Přímluvkyní, Učednicí a naší Matkou. Když vstoupíme do rozhovoru s Bohem, vstoupíme do modlitby, hlubokého rozmlouvání, které vede k zásadní proměně, tedy k obrácení. Když vstoupíme do rozhovoru s druhými, z nepřátel se mohou stát přátelé, jiní a cizí se mohou stát dobře známými,“ uvedl v homilii. „Všichni patříme do Boží rodiny, jsme bratři a sestry! Ve své třetí encyklice Fratelli tutti o bratrství a sociálním přátelství nás všechny papež František vyzývá, abychom věnovali pozornost této důležité pravdě. Jestliže lidstvo rozpozná, že máme jednoho Otce a že jsme jedna rodina, nebude jen přežívat, ale vzkvétat,“ připojil s odkazem na papežova slova.
Filipínec Gerard Timoner je po sv. Dominiku v pořadí 88. magistrem řádu a zároveň prvním z Asie. Zvolen byl v roce 2019. V ČR je momentálně 33 dominikánů, působí v Praze, Plzni, Jablonném v Podještědí a v Olomouci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou