16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lurdy prožijí 160. výročí zjevení

6. 2. 2018

|
Tisk
|

Slavné poutní místo v jižní Francii zažívá 160. výročí mariánských zjevení. Od roku 1858 Lurdy spojují návštěvníky ze všech zemí světa. Zatímco v hlavní sezóně městečkem proudí desítky tisíc poutníků, v lednu jsou ulice ještě prázdné.

Vydání: 2018/6 Poutní místa národními památkami, 6.2.2018


Tu a tam přijde pro vodu k jeskyni starší paní v šátku, ostýchavě nahlédne turista s fotoaparátem anebo podél řeky spěšně projde kněz s růžencem v ruce. Většina lidí chce na tomto výjimečném místě zůstat sama. „Tohle je bazilika Neposkvrněného početí?“ ujišťuje se třicátník Dylan, který přijel ze Švýcarska. „Ano, asi jsem poutník nebo něco na ten způsob,“ usmívá se tajemně mladý muž s dredy a v chladném ránu si dlouho něco zapisuje do deníku uprostřed prázdné „dolní“ baziliky. „Pro vodu sem chodím denně, mám ji vždy na celý den,“ říká zase starší Francouzka, která v Lurdech žije celý život.
Branou spěšně procházejí dvě mladé korejské sestry z Kongregace Služebnic Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. „Jsme v Lurdech už dva roky,“ svěřují se sestra Maximiliana a Maria Rosa a pak se omlouvají, že spěchají na mši, která v dolní bazilice začíná o půl desáté. Bohoslužeb se v Lurdech koná denně až deset, a to včetně monumentální podzemní baziliky sv. Pia X., která pojme na 25 tisíc lidí.
Od 9. do 10. února se letos v Lurdech pořádá mezinárodní kolokvium na téma Transmission (čili Předávání), jež rozvíjí otázku, jak předávat víru mladým lidem. Následovat bude jubilejní svátek Panny Marie Lurdské 11. února, což je zároveň Světový den nemocných. Na závěr jubilejních tzv. Únorových dní připadnou workshopy pro organizátory poutí za účelem zlepšení pastorační péče. Během těchto dní se v Lurdech bude diskutovat také o Synodě o mládeži plánované na říjen 2018, která se zaměří na otázku rozpoznávání povolání.
Město v podhůří Pyrenejí nabízí návštěvníkům širokou škálu ubytování, jeho síť je jednou z nejhustších na světě. Myslí se tu i na nemajetné. V poutnickém domě v blízkém Cité Saint-Pierre se ročně ubytuje až 20 tisíc lidí. Toto zařízení francouzské charity, které funguje přes 50 let, poskytuje cenově dostupnější nocleh i jídlo. Je to díky tomu, že řadu služeb zajišťují neplacení dobrovolníci z celého světa. „Chudí dávají hlubší význam naší víře. Jako Bohu zvláště milí lidé nás vyzývají k tomu, abychom změnili svůj postoj,“ vysvětlili pro tamní věstník francouzské charity Secours Catholique dobrovolníci Annick a Philippe. Návštěvníci vzpomínají na laskavé, „domácké“ přijetí, hladký průběh poskytování veškerých služeb, krásu okolí nebo možnost duchovní obnovy. „Je to spirituální místo pro katolíky, stejně tak ale pro poutníky jiné víry včetně muslimů,“ popsal ve zmíněném věstníku P. Dominique Fontaine, hlavní kaplan Secours Catholique.
V roce 1858 se v Lurdech zjevovala Panna Maria mladé Bernadettě Soubirousové, a to od 11. února do 16. července celkem osmnáctkrát. Místem zjevení byl výklenek skalního útvaru nazývaného Massabielle. Bernadetta byla v roce 1925 blahořečena, o osm let později prohlášena za svatou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou