26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lidé se modlí za mrtvé z kamionu

1. 9. 2015

|
Tisk
|

„Připojuji se k celé církvi v Rakousku v modlitbě za jednasedmdesát obětí nalezených v kamionu na dálnici mezi Budapeští a Vídní,“ prohlásil papež František na svatopetrském náměstí před svou pravidelnou modlitbou Anděl Páně.

Vydání: 2015/36 Nové církevní školy se otevírají dětem, 1.9.2015, Autor: Alena Scheinostová


Na dálnici A4 spojující Maďarsko a Rakousko mezi obcemi Parndorfem a Neusiedlem bylo minulý čtvrtek v odstaveném kamionu nalezeno 71 mrtvých těl migrantů včetně čtyř dětí.
Oběti zřejmě zemřely ještě dříve, než vůz vjel na rakouské území. Kvůli podezření z odpovědnosti za smrt běženců uvalily maďarské úřady vyšetřovací vazbu na čtyři podezřelé, dva z nich jsou údajně řidiči nalezeného kamionu. V šetření jsou nyní další okolnosti případu, mj. původ a totožnost zemřelých. Podle dosavadních zjištění (mobilních telefonů, nalezených dokladů apod.) jde s nejvyšší pravděpodobností o uprchlíky ze Sýrie, kteří se v chladírenském voze udusili.
Vídeňský arcibiskup Christoph kardinál Schönborn vyjádřil s oběťmi hluboký soucit. „Tento strašný čin umožňuje nahlédnout úděl migrantů více než kdykoli předtím. Doufám, že se Evropa zasadí o to, aby viníci této tragédie byli postaveni před soud,“ zdůraznil kardinál. „Evropa má povinnost se sjednotit a přijmout odvážné rozhodnutí ve věci migrantů, aby lidé už neumírali v takovýchto mučírnách,“ dodal. V pondělí 31. srpna kardinál Schönborn slavil za oběti z kamionu zádušní mši ve vídeňském dómu sv. Štěpána.
Tragédie na rakouské dálnici vyvolala odezvu i u dalších církevních představitelů. „Migrace je světový problém, který vyžaduje odpověď na různých úrovních a s různými odpovědnostmi, ale do něhož bychom se měli zapojit všichni,“ podtrhl o víkendu státní sekretář Svatého stolce kardinál Pietro Parolin během návštěvy v římské poliklinice Gemelli. Právě na křesťanech podle něj leží úkol otázky migrace otevírat a zároveň „ode všech požadovat ducha otevřenosti a přívětivosti, zahánět strach z druhého a snažit se zapojit odlišnosti do budování spravedlivějšího a solidárnějšího světa“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou