26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Léto strávené s Antiochií

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/35 Církev a kněží v politice, 31.8.2004

Na činnost mladých katolíků navážou dobrovolníci
Desítky mladých katolíků strávily léto v Zátoru u Krnova v ostravsko-opavské diecézi. Přespávali na místní faře a během dne připravovali program pro místní děti a mládež. Ve spolupráci s obcí nabízeli zdarma pomoc při letních pracích starším lidem. Vesnice byla letos zařazena do projektu Antiochia, který se snaží probudit zájem o křesťanství v místech, kde lidé již do kostela téměř nechodí..


„První turnus začala skupinka dvanácti mladých,“ říká místní duchovní správce P. Marcel Krajzl, který nabídku projektu Antiochia ve farnosti rád využil. V pohraniční obci a jejím okolí kněz působí jeden rok a na podzim se jeho farnost stane dějištěm Diecézního volontariátu, který sdružuje lidi se zájmem o dobrovolnickou službu v církvi. „Šlo mi o to, aby se děcka naučila chodit na faru a zakusila, že církev má co říct mladým,“ uvedl.

Po prázdninové Antiochii obydlí zátorskou faru na celý rok tři mladí volontéři, kteří se připravovali na dobrovolnou službu. „Přeji si, aby volontéři pokračovali v tom, co se povede rozjet Antiiochii. Na to by měli po čase navázat místní a celou aktivitu převzít sami,“ řekl otec Marcel.

PŘIŠLI I TEENAGEŘI
Na mladých, kteří se zapojují do hnutí Antiochia, se knězi líbí především to, že se nebojí, jdou po vesnici a nabízejí lidem pomoc, čas na rozhovor a program pro místní mládež. „Vážím si toho, co tu dělají. Také lidé ve vesnici to přijímají velmi pozitivně. Baví se s nimi i lidé v hospodě.“

„Připravili jsme pro děcka například sportovní olympiádu a přišlo více než dvacet dětí. Dokonce přišli i teenageři z Čákové, které jsme potkali na hřišti, kde vykuřovali. Zahráli jsme si s nimi fotbal. Přišli pak dva kilometry pěšky do Zátora a byli ze soutěží nadšení,“ uvedl vedoucí třetího turnusu, bohoslovec Petr Běhal.

Projekt Antiochia vznikl před třinácti lety jako reakce na pokles religiozity v České republice. S nápadem přišli studenti teologie olomouckého Arcibiskupského kněžského semináře. Název Antiochia vychází z Bible. Právě ve městě Antiochia byli Ježíšovi učedníci poprvé nazváni křesťany. Inspirováni zkušeností prvních křesťanů se mladí lidé snaží žít podle jejich vzoru a osobním příkladem hlásají evangelium v místech, kde se živá víra stala minulostí.

Hry v lese připravili pro děti mladí katolíci z projektu Antiochia.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou