16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Život šumperského světce v komiksu

14. 11. 2017

|
Tisk
|

Výjimečný příběh podaný neobvyklým způsobem – to je komiksová kniha Objekt Julek, kterou na konci října v Šumperku představil jeden z autorů Ondřej Elbel. Vyjde do konce roku.

Vydání: 2017/46 Notre-Dame uctila padlé, 14.11.2017, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 46



Na příběh šumperského katolického disidenta Julia Augustina Vargy (1962–1996) narazil někdejší umělecký šéf šumperského divadla Ondřej Elbel náhodou na internetu. Postava dominikána paralyzovaného neléčitelnou nemocí, zcela odkázaného na invalidní vozík a na matčinu péči, který se přesto stal spoluhybatelem protirežimní činnosti a postrachem StB, Elbela fascinovala. „Když jsem se pak na Julka začal ptát, překvapilo mě, že ho v Šumperku už skoro nikdo nepamatoval. Zemřel přitom poměrně nedávno a už jenom tím, jak vypadal, byl nepřehlédnutelný,“ vzpomíná autor na první kroky po Vargových stopách.
Ty ho zavedly za Juliovou maminkou Danou Vargovou, která souhlasila se záměrem napsat o jejím synovi divadelní hru a poskytla Elbelovi řadu pramenů i osobních vzpomínek. Dalšími postřehy obohatili autora někdejší Julkovi přátelé z řad katolického disentu, kteří se u něj v 80. letech scházeli k rozhovorům i teologickým debatám. Elbel dohledal i torzo skartovaného spisu, který na Vargu jako na „nebezpečný antisocialistický živel“ vedla StB, dále některé vlastní Julkovy texty či popřevratové videozáznamy. Hra nazvaná jednoduše Julek pak byla v roce 2013 několikrát předvedená formou scénického čtení.
Připravovaný komiks vychází z textu hry, jež pokrývá poslední totalitní a první popřevratové měsíce, je však rozšířený také o vysvětlující pasáže, které jednotlivé epizody zasazují do životopisných a dějinných souvislostí. Vzniká tak útvar, který se blíží jakési klipovité hagiografii. Ondřej Elbel je autorem scénáře. „Jako autora výtvarné části jsem oslovil kamaráda Martina Jabůrka, jehož expresivní styl mi k příběhu seděl. Martin vymyslel základní podobu ilustrací jen v černé a bílé s červenými detaily a připravil prvních osm stránek. Ty Julka zachycují u výslechu na StB,“ popsal Elbel KT. Na StB ho vozila jeho maminka, pro vyšetřovatele však nešlo o výtěžná setkání. Varga jim nikdy nic neprozradil a oni sami se znetvořeného dominikána až pověrečně báli.
Uprostřed práce na komiksu výtvarník Martin Jabůrek tragicky zemřel. „Z úcty k Martinovi i k Julkovu příběhu jsem to nechtěl nechat zapadnout, a tak jsem oslovil několik našich společných přátel – výtvarníků, zda by byli ochotní komiks dokončit,“ podotýká Ondřej Elbel. Na devadesáti stránkách velkoformátového titulu se tak vystřídali výtvarníci Marie Butula Cichá, Pavel Matyska, Jan Karpíšek, Michal Estrada a Vendula Chalánková. Každý z nich svým stylem a technikou zachycuje jedno z prostředí, ve kterých se příběh odehrává: od vyšetřovny StB přes domácnost Vargových až po jeviště šumperského divadla, odkud Julek v listopadu 1989 promluvil k veřejnosti na shromáždění Občanského fóra. „Vendula Chalánková je autorkou připojeného epilogu z konce 90. let, kdy šumperské zastupitelstvo smetlo se stolu návrh přejmenovat zdejší náměstí právě po Vargovi,“ poznamenává Ondřej Elbel.
Na webovém portálu Hithit.com je možné přispět na vydání knihy, a tím si ji předplatit. Dokument z cyklu Příběhy 20. století Legenda o svatém Juliovi (viz KT 35) je dostupný na webu ČT ve videoarchivu. „Komiks ale vezmou do ruky i puberťáci a to je důležité – ať vědí, co se tu za totality dělo,“ dodává Ondřej Elbel, pro kterého je Objekt Julek především příběhem obrovské síly, energie a vůle navzdory nemohoucímu tělu i zlobě systému, kterému se křesťana Julia Vargu nepodařilo porazit.
Ondřej Elbel: Objekt Julek (Větrné mlýny 2017, v tisku)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou