16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Země - náš společný domov v ohrožení

11. 6. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/24 Boží Tělo, 11.6.2009, Autor: Lukáš Jirsa

Do českých kin právě vstoupil jedinečný filmový projekt Home, který má divákovi ukázat krásy naší planety i to, jak ji ničíme.

Yann Arthus-Bertrand je mezinárodně uznávaný fotograf známý svými snímky pocházejícími ze všech koutů Země. Jejich tématem je především příroda a její rozmanitost. Dokumentární film Home (v překladu Domov) předvádí naši planetu v mnoha podobách. Kromě podmanivých záběrů živé i neživé přírody nám francouzský režisér ukazuje i člověka a některé z činností, které rovnováhu, na níž je celá příroda založena, ohrožují či výrazně narušují. Dvouhodinový dokument je provázen komentářem (v českém znění se ho zhostil Zdeněk Svěrák), který stručně shrnuje vývoj planety od jejích počátků až do současnosti. Zvláštní pozornost je pak věnována vývoji rodu homo sapiens, který přivedl planetu Zemi, svůj domov, až na pokraj nezvratitelné katastrofy. Angažovanému komentáři můžeme vytknout většinou přílišnou a někdy až do očí bijící míru zjednodušování. V rámci dvou hodin je divák zahrnut mnoha exaktními údaji, jejichž cíl je jediný – zburcovat jeho (s)vědomí. Film kritizuje bezhlavé využívání přírodních zdrojů bez ohledu na budoucí důsledky, přílišnou náročnost západního způsobu života, neuvědomovanou závislost na ropě. Mnohokrát se opakují slova, jako katastrofa, vyčerpání zdrojů, rabování přírody, rovnováha. A především slovo lidstvo. Film vede diváka k uvědomění, že lidstvo už dnes není jen abstraktním pojmem, ale konkrétním společenstvím. Prostřednictvím obrazu, hudby a slova se mu daří upozornit na provázanost národů přesahující státní hranice i kontinenty, na závislost jedněch na druhých. Arthus-Bertrand se přitom důsledně vyhýbá jakýmkoli detailům, nabízí převážně letecké záběry a panoramatické celky, na nichž se lidé, jsou-li vůbec přítomni, ztrácejí. Pozbývají svoji identitu a jedinečnost a slévají se do jednoho celku: lidstva. Zároveň je ovšem zdůrazněno, že tento celek se skládá z  konkrétních jedinců, z nichž ani jeden není vyvázán z odpovědnosti – nejen za své bližní, ale i za svůj domov, planetu Zemi. Skutečně žité křesťanství by nás mělo vést k ohleduplnosti a citlivosti vůči lidem i přírodě – a tento snímek jde stejným směrem. Poukazuje nejen na problémy životního prostředí, ale i na alarmující rozdíly v životní úrovni lidí na různých místech světa. Zatímco se Západ topí v blahobytu, většina světa strádá. Poselstvím vzdělávacího a motivujícího snímku Home je nutnost pěstovat „skromnost, inteligenci a sdílení“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou