26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Železná lady' vyhrála další boj: oscarový

7. 3. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/10 Ze svatovítské katedrály se rozezení Dominik, 7.3.2012, Autor: Lukáš Jirsa

Margaret Thatcherová patří mezi velké politické postavy 20. století a Meryl Streepová mezi velké herečky dneška. Železná lady, životopisný snímek o konzervativní britské premiérce, stojí na výjimečném výkonu Meryl Streepové, která za něj získala Oscara i mnohá další ocenění.

Margaret Thatcherová byla první a zatím jedinou ženou, která se stala premiérkou Velké Británie. Významné světové mocnosti vládla v letech 1979–1990, čímž se také stala nejdéle sloužící britskou premiérkou 20. století. Její postoje vůči tehdejšímu Sovětskému svazu byly natolik pevné, že si od svých ruských protivníků vysloužila přezdívku „Železná lady“. Thatcherovská éra byla pro Británii obdobím sociálních i ekonomických změn a její způsob konzervativního vládnutí, který si získal mnohé nepřátele, je dnes znám jako thatcherismus.

FENOMENÁLNÍ STREEPOVÁ
Britská režisérka Phyllida Lloydová má za sebou režii pouze jednoho celovečerního snímku, a to muzikálové komedie Mamma Mia! (2008). Rozhodnutí ujmout se práce na filmové biografii jedné z nejznámějších žen ve světové politice bylo od ní tedy odvážné. Zásadní otázkou byl výběr představitelky hlavní role. Lloydová se rozhodla pro Američanku Meryl Streepovou, se kterou již spolupracovala při svém režijním debutu. Správnost volby této všestranné herečky byla potvrzena mnoha oceněními, jimž vévodí koncem února získaný Oscar za nejlepší herečku v hlavní roli. A Oscara získal snímek Železná lady také v kategorii masek. Streepová totiž ztvárnila Margaret Thatcherovou v rozmezí čtyřiceti let jejího života a celý příběh je vyprávěn z perspektivy Thatcherové jako osmdesátileté nemocné ženy.
Meryl Streepová (nar. 1949) získala za svoji hereckou kariéru již dva Oscary (a 13 dalších nominací) – v roce 1979 za vedlejší roli ve filmu Kramerová vs. Kramer a v roce 1983 za válečný snímek Sophiina volba. I svého třetího Oscara si plně zasloužila a její herecký výkon je na životopisném snímku Železná lady skutečně to nejcennější. Streepová se dokázala do své hrdinky doslova vtělit – hlas, gesta, chůze, to vše je skutečně thatcherovské.

CÍLEVĚDOMÁ ŽENA
Film Železná lady byl napjatě očekáván s předpokladem, že půjde o sžíravý portrét tvrdé a rozporuplné političky. Scénář Abi Morganové, která je jako scenáristka podepsána také pod vynikajícím snímkem Steva McQueena Stud (2011), se ale vyhýbá dramatickým střetům ženy, jejíž názory ovlivnily a dosud ovlivňují mezinárodní politiku. Thatcherová je nám představena především jako cílevědomá žena, která dokázala proniknout do světa mužského rozhodování a na dlouhou dobu se usídlit v místech, kde do té doby byly ženy výhradně ve služebném postavení. Nedozvíme se příliš podrobností o vyhraněnosti jejího pohledu na svět a její skutečné politice, na to je tento životopisný portrét příliš konvenční. Na druhé straně – což je rozhodně záslužné – nás snímek dokáže přesvědčit o tom, že se jedná o ženu pozoruhodnou, o níž bychom měli vědět víc, ať už s jejími názory budeme souhlasit či nikoliv.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou