16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vytáhnout hudbu zpoza zdí kostela

9. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/37 Nové moderní způsoby výchovy, 9.9.2008, Autor: Jan Paulas

Přehlídku moderní křesťanské hudby od nás i ze Slovenska nabízí Festival pod věží, který proběhne letos ve Zlíně od 19. do 21. září již popáté. A to je důvod k malému ohlédnutí s ředitelem festivalu Radovanem Výsmekem.

S jakými ambicemi festival začínal, o co jste na začátku usilovali?

Festival pod věží vznikl trošku spontánně, jak už je to u podobných akcí obvyklé. Pustili jsme se tehdy do příprav prvního ročníku, aniž bychom si stanovovali jakékoliv větší cíle, kromě toho, že jsme chtěli křesťanskou hudbu vytáhnout zpoza zdí kostela – na sídliště. Za pět let trvání festivalu se jeho myšlenka a cíle samozřejmě vyprecizovaly. Chceme nadále ukazovat moderní křesťanskou hudbu – českou i slovenskou – a dáváme přitom přednost těm, kteří mají vlastní originální hudební tvorbu a chtějí ji aktivně šířit mezi lidi. Mám také radost z toho, že se nám daří bořit (alespoň v hudbě) hranice mezi křesťanskými církvemi, protože mezi účinkujícími jsou i ti, kteří se hlásí k nekatolickým vyznáním.
Co by si případní návštěvníci festivalu neměli nechat ujít z letošní nabídky? Je těžké z programu něco vytáhnout, neboť se snažíme naplnit časový prostor tím nejzajímavějším, co je k dispozici. Ale kdybych měl přece jen něco zmínit, tak by si návštěvníci určitě neměli nechat ujít páteční videoprezentaci Pavla Šupola a sobotní koncert hosta festivalu. Tím hostem je skupina Oboroh a písničkářka Eva Henychová. Podařilo se nám je přimět, aby vystoupili na společném koncertě. V hlavním přehlídkovém programu budou jinak účinkovat: Mrrk (ČR), Oremus (SR), Marnatosnaha (ČR), Gesto (SR), Angles (ČR), Christallinus (SR), Michael (ČR) a Timothy (SR). Podrobný program je dostupný na www.festivalpodvezi.cz.

Na vašich webových stránkách se můžeme dočíst, že v rámci festivalu nabízíte i prezentaci světové křesťanské hudby...
Ano, jde právě o zmiňovanou videoprezentaci Pavla Šupola, která bude mapovat současnou světovou křesťanskou hudbu. Pavel se o křesťanskou hudbu zajímá několik let, je aktivní v její propagaci a na toto téma napsal i oceněnou diplomovou práci. V jeho pořadu se bude mluvit o tom, co vlastně moderní křesťanská hudba je, jak se kde hraje a jestli má šanci se prosadit v dnešní době. To vše bude proloženo videoklipy a překlady. Já osobně se na to moc těším.

Festival probíhá od pátku do neděle. Mohou ho navštívit také rodiny s dětmi? Kde mohou případní zájemci získat lístky?
Protože očekáváme příjezd návštěvníků i z větší dálky, nabízíme také ubytování. Je potřeba se jen přihlásit na www.festivalpodvezi.cz. Pro děti připravujeme drobné aktivitky během programu tak, abychom ulevili jejich rodičům. Co se týká vstupného, tak Festival pod věží je zcela zdarma, ale za každý příspěvek do pokladničky na dobrovolné vstupné budeme samozřejmě vděčni.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou