26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Víra ve světě bohatých i chudých

19. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/38 Když zpověď 'nestačí', 19.9.2006, Autor: Václav Štaud

Neagitovat ani nepolemizovat, nýbrž snažit se porozumět tomu, oč jde věřícím pěti největších světových náboženství. Takový je cíl autorů osmnáctidílného seriálu Prolínání světů, který nyní můžeme každý nedělní podvečer sledovat na 2. programu ČT. Během slavnostního uvedení seriálu v Centru náboženské tvorby brněnského studia České televize jsme P. Tomáši Halíkovi položili několik otázek:

Měl jste i nějakou osobní motivaci k této práci?

Připravit mnohodílný seriál o náboženství pro dnešní českou veřejnost je opravdu nelehký, a proto vzrušující a přitažlivý úkol. Myslím, že naše společnost, z níž bylo náboženství vytěsněno jako málokde, není „ateistická“, nýbrž spíš nábožensky nevzdělaná. Mnozí z těch, kdo se tak razantně vyslovují na adresu náboženství, často vůbec nevědí, o čem mluví. Chtěl jsem rozbít řadu předsudků: například vyvrátit názor, že seriózně a objektivně může o náboženství mluvit jen ateista. Pokusil jsem se dokázat, že křesťan, který nezapírá svou víru (ve filmu mne diváci několikrát uvidí při liturgii), nemusí mít vůči ostatním na očích klapky předsudků. Že může jasně říci, kde sám stojí, a zároveň přitom projevovat úctu a porozumění vůči jinak věřícím. Chtěl jsem také ukázat, že náboženství není něco, s čím můžeme být rychle hotovi pomocí pár frází, že je třeba mnoho a do hloubky poznávat. I když některé formy náboženství v určité části světa slábnou, vůbec to neznamená, že náboženství jako takové se propadá do minulosti. Náboženství je prostě třeba brát velmi vážně.

Témat, která jste sledovali současně, bylo víc...
Můžeme je rozdělit do tří skupin. Nejprve ukazujeme, jak je náboženství vtěleno do života miliard lidí – zejména formou obřadů, které provázejí klíčové životní okamžiky od narození po smrt. Pak si všímáme různých forem komunikace s posvátnem – chrámů, klášterů, modlitby, poutí, vztahu náboženství a krásy, ale třeba také způsobů, jak náboženské tradice ovlivňují stravování. V poslední části se věnujeme aktuálním otázkám vztahu náboženství s politikou či násilím a také možnostem mezináboženského dialogu, na nějž kladou takový důraz zejména poslední papežové. Zřetelně se distancuji od lacině relativistického přesvědčení, že „všechna náboženství jsou stejná“. Ukazujeme jejich různost a názor na jejich hodnotu přenecháváme divákům samým (anebo přesněji: Pánu Bohu).

Objevili jste během osmnáctiměsíčního natáčení nějaký nový pohled na dějiny náboženství či religiozitu?
Očekávám, že velké překvapení a možná polemiku vyvolá díl nazvaný Nová náboženství?, v němž hájím tezi, že „člověk je nevyléčitelně náboženský“. Že náboženství není jen věcí jakési divné menšiny, nýbrž že je přirozenou součástí života člověka a společnosti; a tam, kde tato životní oblast není kultivována tradicí, zákonitě nastupují různá „pseudonáboženství“.

Proč byla u tohoto cyklu zvolena značně netradiční forma, která není ani klasickým cestopisem, ani vzdělávacím či ryze náboženským pořadem?
Chtěli jsme skutečně vybočit z obvyklých televizních žánrů: i když natáčení probíhalo v mnoha exotických prostředích několika kontinentů, nechtěli jsme nabízet „cestománii“ nebo „populárně-vzdělávací pořad“, ale snažili jsme se zakomponovat do poutavého materiálu vážné filozofické poselství – nikoliv odpuzující prvoplánovou agitku, nýbrž výzvu „zajet na hlubinu“. Nebylo vůbec snadné probojovat takový pořad do televize, protože nám mnozí stále opakovali, že diváci touží jen po laciné zábavě, sexu a násilí. Pevně doufám, že sledovanost tohoto pořadu a divácké ohlasy by mohly tímto dogmatem mnohých televizních magnátů trochu otřást a otevřít vrátka pro kvalitnější pořady v českých médiích.

Využijete svých nových poznatků také literárně?
Během prázdnin jsem dokončil rukopis knihy, která vyjde s bohatou fotodokumentací pod stejným názvem Prolínání světů. V nakladatelství Lidové noviny ji dokončí patrně v listopadu a bude v ní i mnoho z toho, co se do televizní formy nevešlo.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou