26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sňatek nejen z rozumu

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/31 Mám strach být ošklivý, 1.9.2004, Autor: Jan Paulas

Rozhovor s Josefem Beránkem o magazínech AD a Universum
Na přelomu roku se v křesťanských kruzích hodně mluvilo o zániku magazínu AD. Ten ale ve skutečnosti žije dál - ovšem jako čtvrtletní příloha Universa. Jak toto spojení s nejvýraznější křesťanskou kulturně-společenskou revuí funguje? O proměnách tváří obou periodik hovoříme s Josefem Beránkem z nakladatelství Portál.

Jak se liší dnešní AD Speciál od bývalého Ádéčka?
Je třeba otevřeně říci, že klasické Ádéčko skončilo, nemělo by smysl dělat magazín se čtvrtletní periodicitou. AD Speciál ale vychází z původního cíle AD - oslovuje -náctileté. Speciál je tematická nabídka nejrůznějších aktivit a projektů, v nichž se angažují křesťané a kde se mladí lidé mohou zapojit. Nejde tedy o nějaké křesťanské Bravíčko, ale o tematické sešity s mnoha užitečnými tipy.
Například?
První číslo mělo téma Být křesťanem znamená angažovat se. Vedle úvodního zamyšlení otce biskupa Herbsta obsahovalo několik článků rozebírajících vztah angažování se pro druhé a křesťanské víry z pohledu biblického, křesťanské tradice a psychologie. Následovaly výpovědi mladých, kteří se angažují ve farnosti, ve skautu, léčí v Africe děti s AIDS, organizují hudební festivaly či tzv. adopci na dálku. Tato svědectví doprovázely tipy, kde je možné se zapojit, pokud člověk nemá zrovna dost síly a nápadů začít něco nového sám (třeba jak sbírat poštovní známky pro misie).
Podobně se druhé číslo zaměřilo na impulsy, jak prožít dobrodružné prázdniny. Teď chystáme třetí číslo, mapující zkušenosti, jak mluvit se spolužáky o Bohu. Páteří bude výzkum na našich středních školách, který porovnáme s výsledky podobného projektu ve Francii. Pochopitelně i v tomto případě nebudou chybět zkušenosti a nápady pro ty, jimž není lhostejná Ježíšova výzva k evangelizaci.
Jak konkrétně spolupráce AD Speciál s revuí Universum vypadá?
Na konci loňského roku jsme nabídli zájemcům o Ádéčko právě variantu společného předplatného pro Universum a AD Speciál. Důvodem byl fakt, že většina spokojených předplatitelů dávno dosáhla věku a znalostí, kdy je může Universum zaujmout. Ostatně Universum má dnes podobného ducha jako mělo AD. Je také mnohem pestřejší a čtivější, než bývalo v dobách, kdy bylo vlajkovou lodí pouze přírodovědné sekce České křesťanské akademie (ČKA). Dnes je Universum nejen společným 'komunikačním kanálem' celé ČKA, ale díky myšlenkovému potenciálu akademie a nakladatelskému zázemí přesahuje dosavadní pojetí, kdy časopis odebírali pouze členové akademie a několik desítek sympatizantů. Řada bývalých předplatitelů AD také nabízenou variantu skutečně přijala.
Jak velký náklad dnes Universum má?
V současnosti něco přes šest tisíc, včetně 1800 členů ČKA. Ovšem teprve další rok ukáže, jak si stojíme - pro podobný časopis je důležitý každý předplatitel. Doufáme také, že se nám Universum podaří rozšířit o osm stran, a tedy o řadu zajímavých článků. Již nyní ale čtenáři mohou v časopise najít vedle zásadních článků o bioetice, kosmologii, psychologii, teologii či historii i zajímavé rozhovory, aktuální ankety, kulturní recenze atd.
To je znatelný posun od odborného křesťanského periodika pro přírodovědce, jakým Universum bývalo v 90. letech...
To určitě ano a podle reakcí, které k nám dolehnou, je tato změna hodnocena pozitivně. Přitom si osobně vážím toho, že v Universu vycházejí překlady zahraničních expertů i výrazných domácích osobností z rozdílných „táborů“. To jistě souvisí nejen s renomé, jaké akademie požívá, ale i s nasazením dr. Šprunka, dr. Stříbrného, prof. Bednáře a dalších.
Není ale spojení AD a Universa přece jen svatbou chudých příbuzných, může tato spolupráce vydržet?
Pokud bychom chtěli upéct z AD a Universa jeden časopis podobně jako když pejsek s kočičkou pekli dort, jistě by to nikam nevedlo. O něco takového ale opravdu neusilujeme. Věříme, že si dospělí oblíbí Universum, jako dřív netrpělivě čekávali na AD, a zároveň ocení, že mohou mladistvou a neotřelou přílohu AD Speciál nabídnout dětem.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou