26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

S Donem Boscem proti proudu

30. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/5 Tajemství, 30.1.2008, Autor: Jan Paulas

Více než tříhodinový film začíná dramatickým okamžikem, kdy se nemocný Don Bosco zcela vyčerpán péčí o chlapce, sháněním peněz na splácení dluhů a sporem se svým arcibiskupem dostává na pokraj života a smrti. Lékař vyjadřuje pochybnost, zda se dožije rána. V následném jakoby horečnému snu, v němž se nemocnému promítá celý život, se Don Bosco vrací do dětství - a divák s ním. V retrospektivě sledujeme jeho životní příběh, který začal na italském venkově v chudým poměrech rodiny bez otce. Díky vnímavému starému knězi ho mine úděl domácího čeledína a otevře se mu možnost studovat na kněze. A čekala by ho možná i skvělá kariéra, nebýt jedné návštěvy Turína.
Zatímco v životopisech Dona Bosca bývá zdůrazňován hlavně jeho dětský sen, který ho nasměroval ke kněžství, ve filmu režiséra Ludovica Gaspariniho je onou klíčovou událostí cosi jiného. Zatímco dětský sen je zde obestřen tajemstvím, jedno pátrání po zatoulaném mladíkovi v turínských brlozích a hlavně v místním vězení se stává téměř iniciační poutí, při níž mladý kněz pochopí, kde ho Bůh chce mít. „Tady schází i vzduch k dýchání a ty myslíš na zpověď. Bude lepší, když odtud zmizíš, faráři. Vypadni!“ dostává první drsnou lekci od vězněného mladíka. Toto setkání rozhodne, že neudělá církevní kariéru, o níž bychom dnes už možná nic nevěděli, ale ucítí v sobě povolání pomoci těmto dětem ulice najít vlastní důstojnost. Od této chvíle bude také kdekoho zneklidňovat: od řádových bratří přes městského prefekta až po turínského arcibiskupa.

Hagiografie i drama
Tvůrci filmů s náboženskou tematikou, zejména pokud jsou zakotveni v církvi, se obvykle potýkají s jedním problémem - jak být církevně korektní (podat kanonizovaný obraz světce) a zároveň nesklouznout do prvoplánové agitky. Často tak vznikne film spíš propagačního rázu, který dobře poslouží v hodinách náboženství, názorně přiblíží život světce a jeho názory, ale širší veřejnost už neosloví.
Film Don Bosco má větší ambice. Najdeme v něm sice řadu schematických až polopaticky popisných pasáží, které dobře naplňují zažitou představu o životě světce, ovšem postrádají vnitřní hloubku a stávají se pouhou líbivou ilustrací na pomezí kýče. Zároveň zde ale najdeme i silné pasáže, jimiž snímek vybočuje z pouhého hagiografického zachycení světcova života - a před námi se odehrává skutečné drama. Mám na mysli třeba pasáž, kdy od Dona Bosca utíká mladík Enrico, když je přistižen při krádeži, a kněz se s ním znovu setkává až v cele smrti, kde Enrico čeká jako vrah na popravu. „Já jsem nikdy v životě neměl nikoho rád, ale vás mám rád,“ přiznává Enrico, který pak v následné vypjaté scéně přes veškerou knězovu útěchu propadá strachu ze smrti. A Don Bosco odchází z vězení viditelně otřesen.
Film je vlastně nejlepší ve chvílích, kdy Don Bosco prožívá nějaký vnitřní boj či pnutí a na povrch jeho všeobjímajícho úsměvu vybublají emoce, pochyby, hluboký zármutek, nedočkavost či obyčejný vztek nad lidskou hloupostí. Jsou to chvíle, kdy přestává být sterilně kladným hrdinou, ale stává se zkoušeným člověkem, který musí o svou víru či poslání zápasit až na samou hranici lidských sil. Než opět nalezne Boží světlo. Ostatně nedávno objevené intimní záznamy Matky Terezy dávají tušit, že život světců bývá plný „temných nocí“ a je vnitřně mnohem dramatičtější než zachycují stohy křesťanských knih o nich. Film Don Bosco se snaží podat živý, plastický obraz zakladatele salesiánů a lze říct, že se mu to vcelku daří.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou