26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rychlý rádce dobré knihy

22. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/21 Ve vaší farnosti se nesportuje?, 22.5.2007, Autor: Jan Paulas

Chcete rychle vyhledat informace o heslech jako např. Abrahám, sv. Augustin, sv. Terezie z Avily, sv. Ignác z Loyoly či benediktinská řehole? A najít k nim i potřebnou literaturu? Umožní vám to nová internetová encyklopedie, kterou najdete na www.iencyklopedie.cz. Vznikala téměř dva roky a je výsledkem spolupráce kolektivu lidí. Jedním z nich je Pavel Lukeš z Karmelitánského nakladatelství.

Co vás přivedlo na myšlenku vytvořit internetovou encyklopedii?

Spojení kvalitního redakčního týmu Karmelitánského nakladatelství (a schopných lidí, jako je například webmaster Ignác Mucha) a fakt, že v knižní distribuci máme velkou část duchovní literatury, která u nás vychází, k podobnému projektu přímo vybízely.

Jakými obory se iencyklopedie zabývá?
V současné době je to křesťanství, Bible, judaismus, islám, religionistika a samozřejmě také biografická hesla. Momentálně má iencyklopedie kolem dvou tisíc hesel a zhruba stejný počet máme připraven.

Kolik knižních titulů je možné vedle hesel najít?
Encyklopedie je provázána s internetovým obchodem ikarmel, který má v současné době přes tři tisíce titulů. Mnoho z těchto knih přitom není z produkce Karmelitánského nakladatelství, ale od dalších nakladatelů, s nimiž spolupracujeme – Vyšehrad, Paulínky, Portál, Matice cyrilometodějská, Krystal OP, Refugium, CDK, Cesta, Kalich, Trinitas a mnoho dalších, je jich několik desítek.

V čem se vaše internetová encyklopedie liší od té papírové?
Systém umožňuje jednoduchým způsobem vyhledávat jen ta hesla, která splňují požadované parametry, takže můžeme třeba velice rychle najít informace o světcích z 19. století s nabídkou literatury, která je momentálně na trhu.

Jaká očekávání s iencyklopedií spojujete?
Tímto projektem bychom chtěli zájemcům o obory spojené s křesťanstvím a religionistikou poskytovat kvalitní informace. Součástí této informace je i přehled o dostupných knižních titulech k tématu. Knihy, jež jsou takto inzerovány, by mohly být k dispozici u knihkupců, kteří mají v nabídce křesťanskou literaturu, a samozřejmě i v celé síti karmelitánských knihkupectví.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou