26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Různými cestami za Bohem

21. 5. 2014

|
Tisk
|

Šest mladých lidí, kterým víra změnila život, sledovali tvůrci nového šestidílného dokumentu Příběhy obrácení, který přichází na obrazovky ČT.

Vydání: 2014/21 Tomáš Halík podpoří nadační fond, 21.5.2014, Autor: Jan Paulas

Roční natáčení časosběrného dokumentu o životě s vírou zachycuje mladé aktéry na začátku jejich duchovní cesty. Dan se připravuje přijmout křest v katolické církvi, Ajša se rozhodla být muslimkou, Peter se rozhodl pro konverzi k judaismu, Manuela našla cestu do hnutí Hare Krišna a Karolína s Kateřinou vstoupily k adventistům sedmého dne.

Na začátku spojuje všechny protagonisty jediná věc: uvěřili v Boha a rozhodli se konvertovat. A nebáli se přizvat k tomuto důležitému životnímu kroku kamery. Díky tomu máme možnost sledovat, jak jim víra proměňuje životy a vztahy, či poznávat motivy, proč se na tuto cestu vydali. Ale nejen to. „Účastníci měli po celý rok k dispozici malé kamery, které umožnily zachytit momenty, jež by se s velkým štábem natočit nepodařilo,“ říká jeden z režisérů cyklu Ladislav Cmíral. Dostaneme se tak až do Belgie na festival hnutí Hare Krišna, na uzavřený obřad židovské komunity nebo můžeme zblízka sledovat Danův křest.

VTIPNÝ A PŘEMÝŠLIVÝ

Dokument pracuje i s prvky reality show, kdy se jeho aktéři ocitají v situacích, do nichž by se bez zásahu štábu patrně nedostali. To je třeba případ úvodního společného jídla v restauraci, během něhož se hned vyjeví první problémy s praktikováním některé víry v naší společnosti (muslimové, Židé). A zajímavé je i to, jak na sebe lidé různého vyznání reagují.

Zatímco někteří aktéři nás do svého nitra příliš nepustí, jako třeba Peter, s nímž řešíme spíše to, jak se v Česku dostat ke košer stravě, mladé adventistky nás uvedou i do svého rodinného prostředí, abychom poznali jejich nevěřící matku a její názor na konverzi jejích dětí. Asi nejšťastnější ruku měli autoři cyklu u Dana, mladého zdravotně postiženého muže na vozíku, který svou mírně excentrickou povahou dokáže oživit každou situaci, srší humorem a způsobuje i zdravé jiskření mezi účastníky. Anebo překvapí hloubkou myšlenky či nadhledem, když třeba vstoupí do vznikající pře o základech různých náboženství slovy: „Všichni jsme indoevropská kultura. Možná byly védy a ostatní věci jen proces, jak se Bůh postupně vyjevoval ve světě. On ke každému nějakým způsobem hovořil.“ Přemýšlivý Dan, jenž ve druhém díle přijme křest od P. Miroslava Herolda, nás také nechává nejvíc nahlédnout do svých obav a pochybností, které si na rozdíl od některých jiných připouští.

PŘÍBĚHY HLEDÁNÍ

„V naší společnosti je víra brána jako něco nenormálního, pro slabochy. V horším případě jako něco nebezpečného. My ale chtěli ukázat, že je to pro mnoho lidí zcela přirozená součást života,“ líčí dramaturgyně a režisérka Michaela Rozbrojová. Tento bohumilý záměr je nicméně do značné míry závislý na výběru jednotlivých protagonistů. A zde by kritičtější divák mohl namítnout, že u některých aktérů je přece jen přítomno hodně naivity a určité lidské nezralosti (což je samozřejmě dáno i věkem), která není a ani by neměla být znakem konvertitů. Při vší sympatičnosti tohoto kroku se tak člověk místy neubrání smíšeným pocitům, co některé hrdiny ke konverzi přivedlo – ale vlastně i tyto motivy jsou malou sondou do dnešní doby. A podnětem k zamyšlení, zda i nezralé kroky nejsou součástí procesu postupného objevování Boha a proč někteří hledají ve vzdálených krajích, co by měli najít za humny.

Příběhy obrácení zkrátka stojí za zhlédnutí – vznikly v brněnském studiu ČT a první díl startuje tuto neděli 25. května od 17.45 hod. na ČT 2.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou