16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Princ Kaspian ve Strážné věži

23. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/26 Veřejné mínění v církvi, 23.6.2008, Autor: Aleš Palán

Zdá se to být k uzoufání stejné. Snad v každém současném fantasy filmu by mohla probíhat soutěž o nejšerednějšího skřeta, nejbrutálnější bojovou scénu a nejnudnější herecký výkon. Větší důraz než na zápletku a charakter postav je kladen na kostýmy a vizuální efekty. Bohužel: platí to i o druhém dílu Letopisů Narnie s podtitulem Princ Kaspian.

Čtyři mladí sourozenci z válečného Londýna se již podruhé ocitají v pohádkové Narnii. Zdejší mírumilovné trpaslíky, kentaury, tygry a další havěť uzurpují zlí lidé – Telmaríni. Proti jejich záměru Narniany vyhubit se ovšem postaví princ Kaspian. Ku pomoci mu jsou nejen všichni Narniané, ale i čtveřice sourozenců. Oproti prvnímu dílu Letopisů chybí jen lev Aslan. Ostatní jeho absence želí, ale rozhodnou se bránit i bez něj. Marně, prohrají. Jen malá Lucie stále věří, že Aslan je někde nablízku, i když ho ostatní nevidí...
Literární sága C. S. Lewise, podle které byl film natočen, v sobě nese výrazný křesťanský étos. Aslan je symbolem víry a spravedlnosti, s jistou dávkou nepřesnosti bychom mohli říci, že je i pohádkovou alegorií Ježíše Krista. Na plátně ovšem vidíme jen vymydleného hollywoodského huňáče. Pokud k tomu přidáme i ostatní roztomilá zvířátka a vždy bezvadně nažehlené oblečky hlavních hrdinů, jsme svědky degradace smysluplného příběhu v jakousi oživlou kresbu ze Strážné věže. Jsme svědky velkolepého kýče.
Logika vyprávění Prince Kaspiana na mnoha místech skřípe, až to přehlušuje všechno to válečné běsnění. Film hodlá v divákovi vyvolat snad jen napětí a ohromit ho novými a novými efekty. Prostor na váhání, morální orientaci v příběhu a ztotožnění se s myšlenkou, že síla paží bývá menší než síla víry, režisér Andrew Adamson neposkytuje. Karty dobra a zla jsou od začátku jednoznačně rozdané, brzy je zjevné, co se stane, a divák může čekat jen na to, jak. Vydržet to po dvě a půl hodiny délky trvání filmu je skutečnou zkouškou trpělivosti a pokory. Můžeme-li být trochu ironičtí, je toto jediný křesťanský prvek, který zůstal ve filmu z původní knižní předlohy zachován.



Narnie v Česku
První i druhý díl filmových Letopisů Narnie vznikal částečně v Česku. Kromě několika sporadických záběrů z pražských ulic to byly zejména postprodukční práce v cenově dostupných barrandovských ateliérech.
C. S. Lewis napsal sedm dílů Letopisů Narnie a produkce společnosti Walt Disney uvažuje o tom zfilmovat je všechny. Třetí díl se ale u nás rozhodně točit nebude – příběh se odehrává z velké části na moři a v tomto případě ČR nemůže potřebné exteriéry poskytnout. Narnie tak najde svou novou podobu v Mexiku.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou