9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poničené kostely ve fotografiích

15. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/3 Katolíci a evangelíci na cestě k jednotě, 15.1.2008

Pohnuté příběhy 122 chátrajících kostelů plzeňské diecéze, jimž bezprostředně hrozí zkáza, mapuje fotografická publikace Ohrožené kostely, kterou vydalo plzeňské biskupství. Jejími autory jsou Luděk Krčmář a Jan Soukup a navazují v ní na svou dřívější knihu Zničené kostely, jež mapovala zkázu 64 kostelů na území této diecéze.

V nové publikaci se věnují kostelům, které ještě nejsou zcela zničené nebo rozbořené, ale od tohoto stavu je dělí jen krůček. „Jsou dnes na konci svého fyzického života,“ poznamenávají autoři s tím, že svou knihou nechtějí vyvolat jen údiv a rozhořčení. „Byli bychom rádi, kdyby kniha podnítila zájem o naše kulturní bohatství, kterým kostely nepochybně jsou. Uvědomujeme si také, že mnohé stavby se asi obnovy nedočkají – v jejich případě je tato knížka vzpomínkou, bilancí a varováním, jak snadno se ničí a jak s ničenými hodnotami odchází i část našeho lidství.“
V plzeňské diecézi, která zahrnuje zhruba území Plzeňského a Karlovarského kraje, se nachází kolem 480 kostelů, z nichž 122 je už ve velmi špatném stavu. Jejich záchrana by však přišla diecézi na několik miliard korun – a to by se přitom jednalo jen o ty nejnutnější opravy. Podle jednoho z autorů knihy, architekta Jana Soukupa, jsou zde i kostely, jež zvenku vypadají v dobrém stavu, ale nutně potřebují investice do interiérů. „Kostely, které nepotřebují vůbec nic, se dají spočítat na prstech jedné ruky,“ tvrdí architekt.
Vedle stručného vylíčení osudu dotyčného kostela přináší publikace především fotografie, včetně archivních snímků. Tyto barevné i černobílé fotky nejpřesvědčivěji dokumentují pohnuté osudy staveb. K vidění je na nich třeba současný interiér kostela přeměněný na jakési staveniště či sklad a vedle nalézáme snímek z doby, kdy ještě kostel sloužil plně svému účelu. Jindy šokují doslova ruiny chrámu, který za časů našich babiček žil čilým farním životem. V neposlední řadě může tato publikace posloužit i jako jakýsi „katalog“ pro případné dárce či sponzory, jak poznamenává plzeňský biskup František Radkovský – ti si v něm mohou vybrat konkrétní kostel, na jehož záchraně by se chtěli podílet.
Plzeňské biskupství založilo před nedávnem fond Dominanty, který má shromažďovat peníze na opravy církevních památek. Samotné biskupství, i když do kostelů ročně investuje miliony korun, nemá šanci zachránit všechny stavby – a proto vítá, že o některé z nich mají zájem obce, města nebo občanská sdružení. Často mají totiž větší šanci dosáhnout na různé podpory a granty. Biskupství tak převedlo už desítky kostelů.
(red, čtk)



Nejohroženější památky
Národní památkový ústav zveřejnil na internetu seznam nejohroženějších památek v České republice. Jedná se zhruba o šest stovek budov, soch nebo zámků, jimž skutečně hrozí zánik. „Seznam není kritikou vlastníka kulturní památky, který v mnoha případech nenese vinu na jejím současném stavu,“ uvádějí památkáři na svých internetových stránkách. Zařazení nějaké památky na seznam může ale pomoci k tomu, že se podaří získat finance na její záchranu. Seznam přitom není definitivní, bude průběžně doplňován a aktualizován. Nejvíce ohrožených památek leží v Ústeckém kraji (na seznamu se jich ocitlo 108). Neutěšená situace je i ve Středočeském, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně ohrožených památek je na jihu Moravy a ve Zlínském kraji. Více informací na www.monumnet.npu.cz.
(red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou