16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Strahov za filmovou Popelkou

13. 12. 2022

|
Tisk
|

Tři oříšky pro Popelku, Babička, Jak utopit dr. Mráčka nebo Svatební cesta do Jiljí – to jsou jen některé filmy, kterým vtiskla jedinečnost a půvab Libuše Šafránková (1953–2021).

Vydání: 2022/51 Plamínek z Betléma vybízí k radosti, 13.12.2022, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 51


Oblíbené herečce, se kterou se široká veřejnost rozloučila loni obřadem v kostele sv. Anežky na pražském Spořilově, je věnována vánoční výstava ve Strahovském klášteře, nazvaná Libuše Šafránková – jak ji máme rádi.
„Bez ní by už téměř půl století nebyly ty pravé Vánoce nejen u nás, ale ani v Německu nebo v Norsku,“ podotýká Petra Dostálová, vedoucí výstavního projektu, který iniciovala Česká televize. Legendární pohádku z roku 1973 Tři oříšky pro Popelku, ve které Šafránková ztvárnila titulní roli, tu připomíná například její filmový střevíček nebo červánkové šaty. Mimochodem v tradičním losování, která z televizních stanic letos o Vánocích kultovní snímek zařadí, protentokrát zvítězila Nova, která jej odvysílá na Štědrý večer.
Na výstavě ale návštěvníci uvidí i další původní kostýmy z více než tří desítek filmových, televizních i divadelních rolí Šafránkové, zapůjčené z televizních i barrandovských studií a soukromých sbírek. Najdeme tu dobové plakáty a fotografie i některé hereččiny osobní věci – především vzkazy od kolegů. Pořadatelé samozřejmě pamatují i na děti, které se mohou převléci do filmového kostýmu nebo se nechat vyfotografovat s hrdinou z pohádky. Výstava potrvá až do 1. ledna, pouze na Boží hod bude zavřeno.
Libuše Šafránková – jak ji máme rádi. Strahovský klášter, Strahovské nádvoří 1/132, Praha 1, 30. 11. 2022 – 1. 1. 2023

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou