26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Knižní novinky

30. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/36 Proč se mi děti nevyvedly, 30.8.2004, Autor: Jan Paulas

Cyrilometodějský kalendář 2005(Katolický týdeník 2004)
V tradičním čtecím kalendáři najdeme texty pro duchovní povzbuzení, poučení i pobavení. Z autorů je to např. Anselm Grün, Tomáš Špidlík, Roger Schutz, Romano Guardini, Jiří Reinsberg, Věroslav Mertl, Marie Svatošová, Jan Zahradníček, Jan Skácel, František Lukeš, G. K. Chesterton, Jakub Deml aj. Nechybí zde ani myšlenky o životě od známých osobností, články o zdravém životním stylu, recepty či praktické rady. Kalendář přináší i aktuální adresář církevních institucí. Barevný doprovod tvoří reprodukce grafik Bohuslava Reynka.
Karl Rahner: Slova do mlčení(Trinitas 2004)
Známý teolog Karl Rahner vede v této útlé knížce hovory s Bohem. Představuje se jako ten, kdo má na srdci mnoho otázek. Nejsou to ovšem otázky světského člověka, který se ptá na hádanky světa, ani otázky člověka vědychtivého, ale otázky člověka, který se vzchopil, aby hledal a nalézal Boha. Jeho rozhovory s Bohem navíc vydávají svědectví o onom utrpení, které snad naplňuje každou kněžskou duši a probouzí se v každém člověku, v němž působí nostalgie po svatosti.
Antonín Holas: Mých prvých šedesát let v Tovaryšstvu Ježíšovu(Refugium Velehrad - Roma 2004)
Knížka přináší čtivé vzpomínky českého jezuity, zvláště na časy komunistického útlaku. V jeho pamětech najdeme i vtipné postřehy o známých osobnostech, ale především jsou autorovým ohlédnutím nad vlastním životem a podivuhodnými cestami, jimiž ho Bůh vedl. Útlá knížka vychází v edici Čeští jezuité.
MaryAnn F. Kohlová: Výtvarné činnosti pro malé děti(Portál 2004)
Publikace obsahuje zábavné náměty pro tvořivou činnost dětí od jednoho do tří let. Výtvarné činnosti využívají přirozenou dětskou zvídavost a nápaditost a poskytují dětem možnost uplatnit jejich stále vzrůstající schopnosti (kreslení, modelování, práce s různými materiály atd.). Dítě se tak bude nejen bavit, ale současně se budou rozvíjet i mnohé jeho dovednosti.
Daniela Tinková: Hřích, zločin, šílenství v čase odkouzlování světa(Argo 2004)
Evropské osvícenství v 18. století způsobilo zásadní převrat v lidském myšlení. Změnilo tedy i pohled na otázky kriminality a soudnictví. Při posuzování trestných činů začaly být brány v potaz psychologické aspekty, v oblasti trestního práva začala být uplatňována výchovná stránka trestu. Právě tyto otázky (zejména ve vztahu k poměrům v habsburské monarchii a ve Francii) jsou předmětem poutavé studie mladé české historičky.
Anne Franková: Deníky(Triáda 2004)
Annelies Marie Franková (1929-1945) uprchla v roce 1933 s rodiči a starší sestrou z Německa do Amsterodamu. Od léta 1942 se zde rodina skrývala v zadní části domu, který dříve patřil otcově firmě. Dospívající Anne si v té době začala psát deník, který si vedla až do vyzrazení úkrytu v srpnu 1944. Po zatčení byla rodina deportována do koncentračních táborů. Přežil jen otec (Anne zahynula v Bergen-Belsenu) a po válce vydal Annin deník, který se rázem stal slavnou knihou. Její nové české vydání přináší i dosud česky nepublikované stránky z deníku.
Viola Fischerová: Nyní(Petrov 2004)
Nyní, přítomný okamžik, nejsme schopni plně prožít jako přítomnost, neboť jej určuje minulost i tušení budoucnosti. A u každého je to jiné a proměňuje se to s časem. V případě autorčiny nové básnické sbírky je klíčem k nyní její válečné, ohrožené dětství. Její verše jsou také svědectvím o prvotním dětském pohledu na svět - o prvním kroku k poezii.
(pau, ješ)
Sloupek knih vzniká ve spolupráci s pražskými knihkupectvími U sv. Jindřicha a Portálu v Jindřišské ulici, U sv. Vojtěcha v Kolejní ulici a nakladatelstvím Vyšehrad.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou