26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jednoduché písničky o velkých věcech

21. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/4 Obrácení sv. Pavla, 21.1.2009, Autor: Milan Tesař

Tvorba Boba Fliedra má nezastupitelné místo v křesťanských zpěvnících. Rozžíhá, Vzdejme Pánu díky nebo Čistá jak studánka jsou jednoduché písničky, které si snadno zapamatuje i dítě a které většinou neurazí ani dospělé. Pro nás po třicítce jde navíc o nostalgické připomenutí porevolučních let, kdy jsme jako středoškoláci jezdili na velká setkání mládeže a Fliedrovy hity s tím pravým zapálením zpívali.

Dlouhá léta jsem o Fliedrovi slýchal v jiných než hudebních souvislostech: četl jsem jeho komentáře v tisku, věděl jsem, že někdy kolem roku 2000 nastoupil do České televize. Proto mě informace o jeho novém albu velmi překvapila. CD Abrahám je určené především malým posluchačům (podobně jako starší kazeta Daniel). Tomu je samozřejmě přizpůsoben slovník, jednoduchost melodií i interpretace. Autor svěrákovsky korektně vyslovuje, se zpívajícími dětmi spolupracuje jako učitel, který svým neškoleným projevem podporuje jejich secvičené hlásky. A ono to funguje! Dětský sborový zpěv, při němž občas do uší udeří špatně vyslovená sykavka, ale který je jinak intonačně velmi slušný, s Fliedrovým vypravěčským projevem báječně ladí. Navíc, což je důležité, písničkáře na albu doprovázejí muzikanti par excelence. Bratři Ondřej a Štěpán Škochovi mají zkušenosti s popem ze skupiny Chinaski i s úpravami folklóru z výborné kapely Marcipán a bubeník Jan Linhart působí v několika výborných jazzových kapelách. Přesto ani jeden z nich nepředvádí muzikantské exhibice a všichni tři slouží celku.
Témata Fliedrových písní vycházejí především z Bible – z Nového (Ptáci, Tři mudrci) i Starého zákona (Hrajte, Judita) – avšak nechybí ani každodenní život dětí (Naše Katka). Vše je podáno jednoduše, nikoli však primitivně. Naopak, občas autor předloží dětem i myšlenku téměř metafyzickou (úvahy nad smrtí v písni Když ukápne marmeláda) a jinde si dovolí slovní hříčku, která potěší i rodiče (v příběhu o Juditě se například volá: Neztrácejte hlavu!). Na konci roku 2008 vyšla spousta dobrých cédéček pro děti. Je dobře, že se v dětských knihovničkách vedle lidových písní Sester Steinových, rozverného alba Máme doma papouška skupiny Ponožky pana Semtamťuka nebo pohádek od Radůzy může lesknout ještě jeden kvalitní nosič: s křesťanskými písničkami Boba Fliedra, který svůj návrat na scénu zvládl velmi dobře.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou