16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Je to výzva, jak rozproudit stojaté vody

4. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/2 Jaroslav Seifert, 4.1.2011, Autor: Jan Paulas

Je to na pohled dobrá zpráva. Od nového roku přibylo v programovém schématu České televize vysílacího času pro pořady s náboženskou tematikou. Více o tom hovoříme s dramaturgem náboženského vysílání ČT Michaelem Otřísalem.

Jsou náboženské pořady opravdu žádanější?

Česká televize prochází rozsáhlou restrukturalizací personální i programovou, což se nemohlo nedotknout i náboženských pořadů, které ze zákona veřejnoprávní televize vysílat musí. Kolik jich má vysílat a kdy, ovšem stanoveno není, takže vždy je ve hře i jejich prestiž a divácká poptávka. V novém uspořádání k tomu ještě přistupuje vůle tzv. kreativců, tedy těch, kteří se snaží mapovat onu poptávku a tu pak formulovat jako zadání pro jednotlivé televizní dramaturgy či skupiny. Za zmíněným navýšením vysílacích časů snad je od každého trochu, včetně rozpoznání, že český člověk není tak neduchovní, jak se o něm mluví.

Už víte, jak tento nový prostor využijete?

V průběhu příprav nového uspořádání byly chvíle, kdy se zdálo, že s náboženstvím se takřka nepočítá. Dnes se můžeme radovat, že jsme dostali za úkol vyprofilovat nové formáty v nových časech. Je to výzva, která může rozproudit už trochu stojaté vody náboženského vysílání. Osobně si myslím, že je to první krůček k nutnosti tvůrců náboženských pořadů nekrčit se za hradbami zákona a vstoupit na pole konkurenčního boje, kde rozhoduje kvalita a atraktivnost, obsahová i formální. Otázka po využití té šance nemá ale jednoduchou odpověď. Produkujeme pořady ze tří studií (Praha, Brno, Ostrava), v nichž máme rozdílné důrazy. Já osobně se snažím hledat témata, která rezonují v každém člověku, ne jen v tom zbožném. Konec konců to dělal Ježíš, když mluvil v podobenstvích k zástupům.

Některé pořady prý končí a naopak se objeví pořady nového formátu. O jaké pořady půjde a co je důvodem těchto změn?

Změna patří v médiích k dennímu chlebu. Pořady a cykly přicházejí a odcházejí. Nám skončil (možná trochu předčasně) cyklus Zasvěcení, ale na druhé straně vysíláme v neděli dopoledne hodinové Žijeme s vírou (komponovaný pořad s občas zařazeným přímým přenosem bohoslužby) a odpoledne pak duchovní talkshow Uchem jehly. Křesťanský magazín opouští sice nedělní podvečerní čas, ale ve svém novém domově sobotního rána dostává dvojnásobnou stopáž 26 minut. Čtyři minuty navíc dostaly i Cesty víry, mírně ubylo domácích i zahraničních bohoslužeb. Důvody změn většinou neznáme, ale v tom nejsme sami – programové schéma je velice složitý organismus, ve kterém musejí být správné ingredience na správných místech.

Jak takové Uchem jehly bude vypadat a je vůbec talkshow vhodným formátem pro duchovní témata?

Je pravda, že už kolem zadání pořadu bylo hodně nedorozumění. Uvádět ho má farář, ale ve věci náboženství „nesmí tlačit na pilu“. Zdánlivá kvadratura kruhu má ale jedno racionální jádro. Poptávka je po duchovnu, ne po „zbožnu“, a zadavatelé doufají, že to moderátoři budou umět rozlišit a vydají se po stopách toho, čemu teologie říká „obraz Boží v člověku“. To je taková ta nezničitelná touha a nutnost znát smysl a úkol svého života. To se myslím splnit dá, trochu větším problémem však asi bude očekávaná atraktivnost více či méně intimního rozhovoru moderátora se zajímavým hostem. Tu budeme muset hledat za pochodu, ale asi je jasné, že ve světelné show či bulváru spočívat nebude.

Talkshow stojí a padá na výběru vhodného moderátora. Už někoho takového máte?

Ano, moderátor je klíčem k úspěšnosti pořadu tohoto typu. Nebylo lehké najít duchovního, který by na chvíli zapomněl na svou misijí roli a stal se jakýmsi duchovním žurnalistou, který pravdu rozkrývá, ne hlásá. Musí mít takt i chuť dozvídat se nové skutečnosti. Někdy dokonce i takové, na které není zvyklý z rozhovorů se svými farníky, a proto je neumí zařadit do svých myšlenkových kategorií. Nakonec jsme my v Praze takového našli v evangelickém faráři Pavlu Klineckém, který s námi spolupracoval na pořadu Sváteční slovo, čtyřminutové promluvě vysílané v nedělním pozdním odpoledni. Brněnští kolegové, s nimiž se ve vysílání střídáme, budou spolupracovat se známým katolickým knězem Zbigniewem Cziendlikem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou