26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Glosy Dominika Duky vycházejí knižně

29. 2. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/9 Dominik Duka sloužil 'kardinálskou primici', 29.2.2012, Autor: red

U příležitosti jmenování Dominika Duky kardinálem vycházejí knižně jeho rozhlasová zamyšlení, která v loňském roce odvysílal Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Kniha, kterou právě v těchto dnech vydal Radioservis, nese příznačný název Glosy Dominika Duky.

„V glosách pro Český rozhlas se snažím hovořit jako jeden z občanů naší společnosti, kterého některé věcí pálí a některé naplňují radostí, tak jako všechny ostatní. Nezapírám však, že se na věci kolem sebe dívám pohledem víry,“ říká o knize sám autor. Ve svých zamyšleních se tak ohlíží nejen za uplynulými dny, ale v událostech a výročích hledá souvislosti dnešní doby s křesťanskou vírou i českou historií.

„Glosy pana kardinála jsou velmi podnětné i proto, že se neobracejí jen k věřícím, ale že reflektují každodenní důležitá společenská témata nebo připomínají význam různých církevních svátků a období i pro nevěřícího člověka. Opakovaně v nich věnuje pozornost třeba majetkovému narovnání státu s církvemi a srozumitelně vysvětluje, k jakému účelu budou výnosy z této věci použity a že na nich církev nezbohatne,“ říká Alena Sojková, redaktorka týdeníku Rozhlas, která na knize redakčně pracovala. Ji osobně nejvíce překvapila sekulární témata, jimž se kardinál Duka věnuje. „Ukazuje se na nich, že pan kardinál je člověk, který dokáže oslovit i většinovou společnost.“

Právě glosy jsou pro pražského arcibiskupa jedním ze způsobů, jak (v tomto případě pravidelně každou neděli) zveřejňovat své názory a nabízet je k možné diskusi. Sám Dominik Duka ovšem dodává, že glosy bývaly opravdu jen stručné poznámky na okraji textu v knize, „takže bych rád, aby byly brány jen jako náměty k přemýšlení“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou