26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Deprese, víra, rodina, rokenrol

27. 11. 2018

|
Tisk
|

Po dvou letech od amerického originálu vychází v českém překladu autobiografická kniha rockové legendy Bruce Springsteena Born to Run (Věčně na útěku) – hluboce intimní vyprávění kluka z katolické rodiny, který se stal hvězdou.

Vydání: 2018/48 Biskupové přivítali nuncia, 27.11.2018

Příloha: Perspektivy 48


V kožené bundě a se zmuchlanou kapucí vypadal spíš jako přerostlý skejťák, když se procházel ulicemi v klipu k písni „Streets of Philadelphia“ (Ulice Filadelfie). V době, kdy ji pro stejnojmenný film nahrál, byl už ale americký zpěvák Bruce Springsteen známou rockovou hvězdou, a dostal za ni filmového Oskara. V knize vzpomínek, která právě vyšla v českém překladu, se však hollywoodským úspěchem nechlubí. Věnuje mu pouhé dvě věty z více než pěti set stran textu. V životě vidí důležitější věci, než je sbírání nablýskaných cen.
Napsat knihu jej přiměl zážitek z roku 2009, kdy s kapelou vystoupil v poločasovém programu Super Bowlu, finálového zápasu zámořské ligy amerického fotbalu. Pro televize je to nejdražší reklamní čas na světě, pro zpěváky výjimečná chvíle ke koncertování. Knihu napsal o sobě, o muzice, o přátelích, o rodině i o těžké nemoci, se kterou celý život bojuje.
Do češtiny jeho autobiografii přeložil Rani Tolimat a dal si hodně záležet, aby zněla stejně přirozeně a upřímně, jak ji autor napsal. Český čtenář v ní slyší mluvit obyčejného chlapa z chudé katolické rodiny z New Jersey, který se dal v mládí na muziku, dostal se až do Rokenrolové síně slávy a teď svůj příběh vypráví dál.
„Pokud chcete vidět opravdový svět, spatřit velkolepé Boží a Satanovo království na zemi, ochutnat opravdový život, nezbývá než zariskovat a zkusit najít své skutečné já,“ píše Springsteen a připomíná momenty, skrze které při svém hledání šel. K hudbě ho nasměrovalo vystoupení Elvise Presleyho v televizní show, dal dohromady kapelu, hrál na kytaru a zpíval. Nejslavnější album nahrál v roce 1975, jmenovalo se Born to Run, tedy úplně stejně jako současná kniha pamětí. Podobný úspěch zopakoval o deset let později s albem Born in the USA.
Jeho život poznamenal boj s depresí a také komplikovaný vztah s otcem, po kterém nemoc zdědil. Vzpomíná, jak ho tvrdě zasáhla ve třiceti letech a pak znovu po šedesátce. I na to, jak velkou oporou mu byla manželka Patti, původně zpěvačka a kytaristka v jeho kapele E Street Band. „Fungovala jako kotva. Vůbec nevím, co bych bez její síly a klidu dělal,“ píše Springsteen.
K milionům fanoušků mluví světová hvězda s neuvěřitelnou skromností. Až dojemně působí jeho vzpomínka na setkání s legendárními Rolling Stones. Springsteen vypráví, jak moc byl nervózní a jak si cenil toho, že si se zakladateli moderního rocku mohl společně zahrát.
A právě v tom je síla celé knihy. Čtenáře nečeká žádné skandální odhalení, nejdůležitější je samozřejmá opravdovost vzpomínek. Springsteen je končí modlitbou Otčenáš a ví proč. V jeho 69 letech mu zní jinak, než když ji kdysi bezmyšlenkovitě odříkával jako malý kluk.
Bruce Springsteen: Born to Run (Nakladatelství Jota 2018)
 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou