26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cesta Amerikou za rodinným štěstím

10. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/37 Sebepřijetí, 10.9.2009, Autor: Lukáš Jirsa

Kde je nejlepší místo pro výchovu dítěte? V Madisonu, v Montrealu, či v Miami? A záleží vůbec na místě? Burt a Verona spolu žijí již delší dobu a jednoho dne zjistí, že čekají potomka. Nastávající rodiče se rozhodnou navštívit své přátele a známé, aby zjistili, kde jim bude s očekávanou ratolestí nejlépe: Všude dobře, proč být doma, že?

Americký režisér Sam Mendes se na konci 90. let proslavil filmem Americká krása (1999), sžíravou kritikou amerického středostavovského způsobu života. Ani ve svých dalších filmech se Mendes nevzdal kritického pohledu na svět: Mariňák (2005) byl odhalující sondou vojenského angažmá USA v Iráku s důrazem na postavení jedince v bezohledné armádní mašinérii a Nouzový východ (2008) s Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou zase studií rozpadajícího se manželství. V komedii Všude dobře, proč být doma nejsme svědky konfliktu válečného ani mezilidského, ale naopak láskyplného spolužití lidí, kteří své přicházející rodičovství berou nadmíru vážně. V hlavních ani vedlejších rolích se neobjevují žádné velké hollywoodské hvězdy, a tak může být pozornost spravedlivě rozdělena mezi všechny postavy. „Nejsme lemplové?“ pochybuje o svém způsobu života Burt a možná právem. Jejich materiální zajištění rozhodně nesplňuje očekávání spořádané rodiny na začátku 21. století. Jsou zmatení a jistým způsobem nedospělí. Pro mnohé jiné by však mohli být příkladem, protože pochyby o sobě mohou být začátkem cesty k novému a lepšímu prožívání světa. Burt a Verona se snaží najít mezi svými blízkými nejlepší model rodinného soužití, což ovšem není jen tak. Severní Amerika je obrovským prostorem a v současných podmínkách naprosté názorové svobody může každý žít, jak se mu zlíbí. Sam Mendes se ve své jemné komediální reflexi věnuje rodině s plným vědomím její důležitosti. Instituci rodiny nijak nezpochybňuje. Je si vědom výlučnosti přirozeného soužití mezi mužem a ženou stejně jako zásadního faktu rodičovství jakožto jasně kladné hodnoty v životě jedince. Jeho film nicméně není čistou obranou tradičních křesťanských hodnot, ale podnětným zamyšlením nad různými modely rodinného uspořádání. Před divákem defilují jednotlivé rodiny jako příklady, jež zdárně unikají ustaveným klišé. „Být lepší, než za koho ses pokládal,“ je podle jedné z postav návod na fungující manželství. Návod snad příliš obecný, který je nutné naplnit až svým vlastním životem. Životem, který se nedá od nikoho okopírovat, ale který musí každý z nás sám utvářet a nést za něj odpovědnost. Sam Mendes stejně jako Burt a Verona jsou si toho dobře vědomi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou