26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křížová cesta jako pocta Matyáši Braunovi

3. 8. 2005

|
Tisk
|

V pískovcovém lomu v Podhorním Újezdě na Jičínsku začala práce na velkolepém uměleckém projektu významného pražského akademického sochaře Vladimíra Preclíka. Čtyři umělci z jeho celkem patnáctičlenného týmu zde tvoří první čtyři zastavení unikátní křížové cesty.

Vydání: 2005/32 Kněží 'na půl úvazku', 3.8.2005, Autor: Pavel Kavalír

 

Ta by měla během pěti let vyrůst v areálu barokního hospitalu Kuks. Jednu z plastik přijel do východních Čech vytvořit i akademický sochař Jan Koblasa, který v současnosti působí na Akademii výtvarných umění v Praze: „Chceme svým dílem vzdát hold Matyáši Braunovi. Tato pocta bude mít dvojí tvář - jednak to bude samotná křížová cesta v trochu netradičním pojetí a jednak bude mít návštěvník i možnost jisté konfrontace s lidským životem, s bolestí, kterou život přináší. Mým vlastním projektem je Svatá rodina s malým Ježíškem, který je zobrazen s rozpaženýma rukama. Jde o spojení dvou momentů: situace člověka na kříži a gesta vyjadřujícího objetí. Jsou to vlastně dvě sekvence téhož,“ prozradil o svém díle prof. Koblasa.

Nápad vytvořit křížovou cestu v areálu zámku se zrodil už v hlavě hraběte Františka Antonína Šporka (1662-1738), správce zdejšího panství, jenže jeho náhlá smrt na více než dvě stě let uvrhla myšlenku v zapomnění.

Patronem a donátorem novodobého projektu se stal Krajský úřad v Hradci Králové spolu s dalšími sponzory. Svou podporu dílu vyjádřil také královéhradecký biskup mons. Dominik Duka.

* * *

Jednu z plastik přijel do východních Čech vytvořit i akademický sochař Jan Koblasa.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou