26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťané, neopouštějte Libanon!

20. 9. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/38 Křesťané, neopouštějte Libanon!, 20.9.2012, Autor: Martin T. Zikmund

Papež Benedikt XVI. se rozhodl promluvit o míru a toleranci přímo v jámě lvové – na Blízkém východě. Zatímco v okolních arabských zemích rozvášněný dav pálí americké vlajky i ambasády, v nedaleké Sýrii zuří občanská válka a v přilehlém Izraeli houstne napětí s Íránem.

Papežova mírová mise v Libanonu (14. – 16. 9.) se ovšem neobešla bez přísných bezpečnostních opatření, pohotovosti libanonské armády a stálého dohledu z nebe: kroužících vrtulníků monitorujících jakékoli podezřelé pohyby na pevnině.

„Prosím Boha za Libanon, aby žil v pokoji a odvážně odporoval všemu, co by jej mohlo zničit či ohrožovat. Přeji Libanonu, aby nadále umožňoval pluralitu náboženských tradic a nenaslouchal hlasu těch, kteří tomu chtějí překážet. Přeji Libanonu, aby posílil společenství mezi všemi svými obyvateli, ať už patří k jakékoli komunitě či náboženství,“ vyzdvihl papež „tyto květy hodné Boha“ jako poselství své návštěvy při odletu z bejrútského mezinárodního letiště Rafiqua Haririho.

Už jeho přílet o dva dny dříve naznačil, že je zde půda pro jeho misi zkypřena. Kromě státních i náboženských představitelů a slavnostních dělových salv (které zazněly v okamžiku, kdy se v celé zemi rozezvučely zvony více než dvou tisíc kostelů) vítal Svatého otce vůdce šíitské organizace Hizballáh Hasan Nasralláh. Ten ještě v polovině srpna vyhrožoval Izraeli, že případný raketový útok jeho organizace na vybrané izraelské cíle „by udělal peklo ze života stovek tisíc sionistů“. Pozorovatelé usuzují, že tento spojenec Íránu mínil svým výrokem izraelská jaderná zařízení.

SOLIDARITA BISKUPŮ

Přední východ na rozdíl od katolických velmocí jako Polsko, Filipíny, Mexiko či Brazílie není zvyklý na masová shromáždění. A přece se minulou neděli na bejrútském Water-
front shromáždilo až 350 tisíc věřících, 300 biskupů a patriarchů k bohoslužbě s papežem. Toto místo, kde už před patnácti lety slavil mši sv. Jan Pavel II., vzniklo umělým posunutím pobřeží směrem do moře, a to navezením trosek z válkou zničeného centra libanonského hlavního města. Kdo zde ovšem chyběl, byli syrští biskupové, kteří čelí podobné válečné destrukci na svém vlastním území jako kdysi Libanon – podle svých slov nepřijeli z důvodu bezpečnosti i touhy zůstat se svým lidem v jeho utrpení. Papeže ale ujistili o své duchovní blízkosti.

„V tomto znamení zvítězíš!“ tento hlas a vidění kříže se zjevily sv. Konstantinovi před bitvou o císařskou korunu přesně před 1 700 lety, což vedlo k jeho obrácení na křesťanskou víru a v důsledku i k ukončení pronásledování křesťanů v Římské říši. Toto výročí připomněl už první den v Libanonu Benedikt XVI., protože právě 14. září slavila církev svátek Povýšení svatého Kříže.

Povýšit měl tento den i papež – a to z hlediska nadmořské výše, neboť se jeho kolona vzápětí vyšplahala z pobřeží až do výšky 600 metrů do apoštolské nunciatury v Harisse, která je nejvýznamnějším mariánským poutním místem Blízkého východu. Nedaleko od ní ho v bazilice sv. Pavla přivítal melchitský patriarcha Řehoř III. Laham za přítomnosti představitelů všech ostatních katolických i pravoslavných církví, ale také zástupců muslimské náboženské obce. Zde následně papež slavnostně podepsal posynodální apoštolskou exhortaci Ecclesia in Medio Oriente, která je plodem předloňského zasedání biskupské synody o Blízkém východě.

V TOMTO ZNAMENÍ ZVÍTĚZÍŠ!

„Tento dokument chce pomoci vysvléknout víru z toho, co ji hyzdí, ze všeho, co může zatemňovat záři Kristova světla, a proto následujme a zvěstujme ukřižovaného Krista,“ podtrhl Svatý otec, který těžce zkoušeným blízkovýchodním církvím znovu připomněl příslib učiněný Konstantinovi: „V tomto znamení zvítězíš!“

Další den se papež sešel s představiteli politiky, náboženství a kultury, když krátce předtím v doprovodu prezidenta a jeho choti zasadil v palácové zahradě libanonský cedr, symbol země známý už z Bible.

TAKOVÉ DRAMA POPRVÉ

„Křesťanství a islám žijí v Libanonu po staletí v jednom prostoru. Není výjimkou, že v jedné rodině najdeme obě náboženství. Je-li to možné v rámci jedné rodiny, proč by to nemělo jít na úrovni celé společnosti?“ obrátil se papež na diplomaty a intelektuály.

Obzvlášť naléhavě pak znělo jeho poselství dvěma desítkám tisíc mladých lidí v zimním sídle maronitského patriarchy v Bkerké. Vyzval je k „revoluci lásky“ a k rozhodnutí odmítnout pozlátko emigrace a setrvat v domovské zemi. „Znám těžkosti vašeho každodenního života způsobené nedostatkem stability a bezpečnosti, obtíže nalézt práci i pocity osamění,“ zdůraznil papež. „Ani nezaměstnaností a nejistotou se však nesmíte nechat pohnout k přijetí hořkosladkého údělu emigranta, který přináší vykořeněnost a odcizení výměnou za jistější budoucnost,“ dodal. Benedikt XVI. se v Libanonu sešel také s muslimy a s představiteli tamní ekumeny.

K případu sporného filmu o Mohamedovi, který vedl k sérii násilností v arabských zemích, z nichž nejhorší bylo usmrcení amerického velvyslance v Libyi, se papež Benedikt XVI. při své návštěvě Libanonu nevyjádřil. Tiskový mluvčí Svatého stolce P. Federico Lombardi však v této souvislosti prohlásil, že „nelze jakkoliv ospravedlnit činnost teroristických organizací a vražedné násilí“. Vedle soustrasti vyslovil přání, aby navzdory této nové tragické události dokázalo mezinárodní společenství nalézt co nejlepší cestu v trvalém usilí o mír pro Libyi a celý Blízký východ.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou