26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Konec úspěšného experimentu?

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/36 Proč se mi děti nevyvedly, 31.8.2004, Autor: Štěpán Plaček

Osud projektu Křesťanské třídy v Třinci
Základní škola ve Slezské ulici v Třinci není školou církevní. Ač jde o státní školu, vzdělávali zde léta část dětí v křesťanském duchu věřící pedagogové různých vyznání. Křesťanský náhled na svět se neomezoval jen na hodiny náboženství. Začátek vyučovacích hodin zahajovala společná modlitba, na stěnách mohli žáci číst biblické citáty, ve třídě visel kříž, v hodinách, jako je například dějepis, se děti dovídaly mj. o významných postavách církevních dějin. Tato možnost zde existovala v rámci projektu Křesťanské třídy, ověřovacího experimentu ministerstva školství. Po uplynutí více než devíti let musí kříže pryč, celkový křesťanský charakter vyučování je stírán. Rodiče spolu s církvemi uvažují o založení vlastní církevní školy. Proč?


Poprvé nastoupili do křesťanské třídy prvňáci na podzim roku 1994. Loni ministerstvo školství projekt ukončilo. „Věděli jsme, že experiment po devíti letech skončí, ale doufali jsme, že ho ministerstvo kladně vyhodnotí a naši existenci nadále povolí,“ říká Anna Bystrzycká, farářka Slezské církve evangelické a. v. (SCEAV), která Křesťanské třídy zaštiťuje. Projekt měl své kladné výsledky, škola se stala fakultní školou Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. “V křesťanských třídách máme už 180 dětí ve všech devíti ročnících,“ dodává farářka Bystrzycká. Celkově školu navštěvuje kolem 700 dětí.

NOVÁ ŘEDITELKA, NOVÝ KURZ
Křesťanské třídy fungovaly i po vypršení doby experimentu a čekalo se na jeho vyhodnocení ministerstvem. „Vše fungovalo až do doby výměny ředitele,“ říká Stanislav Pietak, pastor a církevní rada SCEAV: „Nová ředitelka však prohlásila, že třídy neodpovídají českému zákonodárství a začala rychle rušit křesťanské prvky ve třídách,“ dodává Pietak. Ředitelka školy Halina Franková to potvrzuje: „Křesťanské třídy skončily roku 2003. Následný školní rok už fungovat neměly. Problém byl v tom, že se měnil ředitel, a z toho důvodu nebyly ukončeny okamžitě. Ony už ale v podstatě neexistují.“ Modlitba, kříž na stěně a další křesťanské prvky podle ředitelky do experimentu nepatřily, ministerstvo je nepovolilo, ale rodiče i děti si na jejich přítomnost zvykli. Podobně věc vysvětluje i Jaroslav Müllner, náměstek ministryně školství Petry Buzkové: „Ty křesťanské prvky vznikly samospádem, postupem času.“ Podle něj bylo cílem celého experimentu pouze ověřit zavádění dvou hodin náboženství, kdy je jedna povinná a druhá nepovinná. To ostatní bylo podle Müllnera nad tento rámec: “Ve veřejných školách není možné preferovat určité náboženské vyznání,“ odvolává se na analýzu ministerských právníků.

CO JE NEUTRÁLNÍ VÝCHOVA?
Pastor Pietak podal v dubnu jménem evangelické církve žádost na ministerstvo, aby program Křesťanské třídy schválilo a vyučování mohlo probíhat v dosavadním duchu. Ministerstvo odpovědělo záporně s odůvodněním, že základní škola z principu zabezpečuje „rozumovou výchovu ve smyslu vědeckého poznání“. Proto prý vyučování všech předmětů v duchu křesťanství je v rozporu se školským zákonem. Podle pastora Pietaka však přece nemůže být náboženská výchova považována za nerozumovou či proti smyslu vědeckého poznání. „Co je neutrální výchova? Výchova ateistická? Nebo marxistická? Kde je ta mez?“ klade si otázku Stanislav Pietak.

ROZUZLENÍ?
Výsledkem červencového jednání církví, ministerstva i zástupců školy bylo směřování ke kompromisu: symboly ze tříd zmizí, na nástěnkách budou moci zůstat citáty, společná modlitba bude možná pouze před začátkem hodiny. Ministerstvo se navíc zavázalo, že do konce srpna otázku Křesťanských tříd vyřeší.

„Naším hlavním požadavkem zůstává, aby třídní učitelé byli praktikující křesťané s doporučením své církve,“ říká Stanislav Pietak: „Nebudou-li pedagogové věřící, nebude ani projekt,“ dodává. Ředitelka školy Franková však tvrdí, že nemá právo se pedagogů na jejich vyznání ptát.

ZALOŽÍME VLASTNÍ ŠKOLU
Vyhodnocení ministerstva, které své stanovisko poslalo na konci srpna, potvrzuje kompromisní variantu, ale obnova tříd v původním duchu nepřichází v úvahu. Podle náměstka Müllnera by problém vyřešil vznik církevní školy, kterou církve plánují. Pastor Stanislav Pietak záměr potvrzuje, ale dodává: „Slýcháme často, že si máme založit církevní školu. Ptáme se, proč by věřící lidé měli ze svých daní platit státní školy a ještě si našetřit na budovu školy církevní. Jsou to občané druhé kategorie?“ Ředitelka školy Franková se přiklání k tomu, aby se přistoupilo na dojednaný kompromis: “Rozumní lidé se dohodnou,“ říká. Zastánci projektu se však na škole ve Slezské cítí být nechtění. „Ředitelka čeká, že se buď odstěhujeme, nebo že zanikneme,“ říká farářka Anna Bystrzycká. Založení nové školy však trvá několik let: „Rodiče se bojí, že než nová církevní škola vznikne, jejich děti už mezitím odrostou,“ uzavírá farářka.

Jak se snese výuka v křesťanském duchu se státní školou?

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou