26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Klienti nám kvetou pod rukama

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/24 Skauting, 2.9.2004, Autor: Jan Oulík

S Olgou Medlínovou o holandském přístupu k seniorům
V Sousedovicích na Strakonicku byl 24. května otevřen Dům klidného stáří sv. Anny. Dům pro tři desítky seniorů, z nichž někteří při záplavách v roce 2002 přišli o své domovy, vznikl rekonstrukcí a dostavbou třípodlažního objektu bývalé školy za podpory Výboru dobré vůle Olgy Havlové a partnerů z Německa, Itálie a Nizozemí. O domu, který zřídila a provozuje Oblastní charita Strakonice, jsme v den jeho otevření hovořili se zdejší ředitelkou Charity Olgou Medlínovou.


Co pro vás dnešní den znamená?
Především mi spadl nesmírný kámen ze srdce, poslední rok a půl jsem žila jen starostmi se stavbou. Dnes už tady první z obyvatel bydlí, zbylí se přistěhují v nejbližších dnech. Dodali mi obrovskou sílu a energii.

Odkud se vzaly vaše kontakty s Nizozemím?
Strakonická Charita byla před lety založena podle holandského způsobu péče o seniory. Tehdy u nás mnohde ještě přetrvávaly názory typu: seniory uklidíme do domova důchodců, dostanou prášky a jídlo, co víc můžou chtít? V Holandsku však k seniorům přistupují úplně jinak. Vysoce si jich váží, prokazují jim úctu a péči. Ta se však neprojevuje tím, že za ně všechno uděláme, ale naopak, senioři zůstávají aktivní. Dokud něco sami zmohou – například uklidí, umyjí nádobí, vyperou - tak žijí. Základem holandského přístupu je myšlenka - jsi člověk, miluji tě a budu ti pomáhat, nebo lépe, budeme si pomáhat navzájem. Proto říkám, že klienti nám kvetou pod rukama. To není nadsázka. Vždyť stav starého člověka se nemusí jen zhoršovat. Můžete ho postavit na nohy a pomoci mu udělat závěr života hezký, snesitelnější, aktivní. Záleží na přístupu.

Čím vás péče o seniory zaujala?
Vždycky jsem se o někoho ráda starala. Od malička o zvířata, pak jsem pracovala s dětmi v družině, tři roky byla redaktorkou v místních novinách. Vždy jsem se snažila pomáhat slabším a konat dobro. Ačkoli jsem jako novinářka měla být nestranná, moc se mi to nevedlo. Pak jsem přešla do Charity a pracuji se seniory. Mám zkrátka pocit, že jsem tu proto, abych někomu pomáhala.

Nově otevřený Dům klidného stáří svaté Anny.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou