23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Každé ráno se Svatým otcem

5. 5. 2020

|
Tisk
|

Od začátku pandemie papež František otevřel světu přístup k ranním mším svatým v úzkém kruhu v kapli Domu sv. Marty, kde bydlí. Bohoslužby v 7.00 přenáší v češtině od pondělí do soboty TV Noe.

Vydání: 2020/19 ČBK povede Jan Graubner, 5.5.2020, Autor: Tereza Zavadilová

 
Papež tak denně přibližuje všem věřícím svou teologii kázáními k biblickým čtením daného dne. Například minulý týden o svátku sv. Kateřiny Sienské, učitelky církve a patronky našeho kontinentu, se modlil za jednotnou Evropu a pospolitost Evropské unie, aby „v bratrství překonala pandemii a její následky“. V kázání pak vyložil, jak přistupovat ke svátosti smíření: prosit o milost prostého, pokorného, a především konkrétního vyznání hříchů. „Všichni máme hříchy, všichni jsme hříšníci. Ale nesmíme se obelhávat tím, že toto tvrzení pronášíme stejně jako ‚dobrý den‘. Tím se z něj stává sociální návyk, který nás zbavuje pravého vědomí hříchu… Pravda je konkrétní, a proto se není možné zpovídat z abstraktních hříchů,“ vysvětlil Svatý otec.
Děti se zpovídají konkrétně
Dále připomněl, že dobře zpovídat se dovedou děti. „Prosme Pána o milost jednoduchosti, kterou obdařil bezelstné lidi, děti, mládež, kteří vysloví, co cítí, a neskrývají to, byť se třeba mýlí,“ dodal. Připomněl příklad chlapce, který se zpovídal z toho, že se pohádal s tetou. Při jeho vyznání vyšlo najevo, že mu zakázala hrát fotbal, dokud nebude mít hotové úkoly. „Slovo dalo slovo a nakonec jsem ji poslal – víte kam,“ popsal papež slova malého kajícníka a zažertoval, že chlapec měl dokonce „tak dobré znalosti zeměpisu, že přesně věděl, kam ji posílá“.
Papež dále zmínil, že nedávno obdržel dopis od mladého italského chlapce, kde ho „kárá“ za jeho výzvu k pozdravení pokoje. „To přece nemůžete říkat, vždyť při pandemii se nesmíme navzájem dotýkat,“ vyčítal chlapec papeži. Svatý otec ocenil, že mladý pisatel využil svobody říct věci tak, jak jsou (přestože si nevšiml, že v kapli sv. Marty se lidé zdraví místo podáním ruky úklonou). „Také my musíme s pomocí Boží mít svobodu říct věci tak, jak jsou,“ vyzval František.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou