26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Katedrála patří církvi

31. 10. 2005

|
Tisk
|

Po třinácti letech soudních sporů rozhodl v úterý 25. října Obvodní soud pro Prahu 1, že katedrála sv. Víta s přilehlými nemovitostmi patří katolické církvi. „Nemovitosti vlastní ti, kdo je vlastnili před vládním nařízením z roku 1954,“ uvedla soudkyně Libuše Fritzová. Kancelář prezidenta republiky, která zastupuje stát, však oznámila (podobně jako v roce 1994), že se proti verdiktu odvolá. Pokud neuspěje u městského soudu, hodlá se obrátit i na Ústavní soud. Uvedla to právnička úřadu pro zastupování ve věcech majetkových, JUDr. Milada Šípková.

Vydání: 2005/45 Poslední věci člověka, 31.10.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Ve sporu se jedná o katedrálu s pozemkem a věží u chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha, Vikářskou ulici (včetně kanovnických domů, bývalé restaurace Vikárka a nového proboštství) a kaple Všech svatých.

„V této chvíli se proti rozhodnutí soudu ještě nikdo neodvolal. Soudkyně Libuše Fritzová avizovala, že rozsudek písemně zpracuje přibližně za měsíc. Teprve až obě strany dostanou písemné vyhotovení rozsudku, začne patnáctidenní lhůta k odvolání,“ vysvětluje JUDr. Petr Zderčík, který ve sporu zastupuje žalující stranu - tedy Metropolitní kapitulu u sv. Víta a Kolegiátní kapitulu Všech svatých.

Až do roku 1954, kdy došlo k tzv. vyvlastnění, nikdo vlastnictví církve nezpochybňoval. „Vládní nařízení z roku 1954 říkalo, že Pražský hrad, sídlo prezidenta Československé republiky a významná historická památka, náleží všemu československému lidu a že k zabezpečení jeho řádné správy a ochrany se vytváří chráněná oblast Pražského hradu. Dále stanovilo, že správu chráněné oblasti vykonává kancelář prezidenta republiky.“ JUDr. Zderčík vysvětluje, že touto formulací vláda simulovala zavedení správy, čímž před veřejností zakrývala svůj úmysl katedrálu pokoutně vyvlastnit: „Uvedená formulace navíc nepředstavuje takový právní akt, který by byl způsobilý vyvolat přechod vlastnického práva od dosavadních vlastníků na stát. V znárodňovacích zákonech se totiž vždy uvádělo, že vlastníkem znárodněných věcí se stává stát. Pak bylo třeba konkrétně popsat, co do znárodněného podniku patří (včetně popisných a parcelních čísel), a příslušný ministr o tom musel vydat výměr. To se však v roce 1954 nestalo, vyhláškou došlo pouze k vykolíkování chráněné oblasti Pražského hradu...“

Přestože nyní soud potvrdil, že vlastníkem katedrály je církev, v této chvíli se pro Metropolitní kapitulu sv. Víta nic nemění, protože rozsudek je definitivní pouze tehdy, pokud nabude právní moci. A té - vzhledem k tomu, že se stát hodlá odvolat - zatím nenabyl. „Já považuji důvody, na kterých rozsudek stojí, za přesvědčivé a správné a v tomto ohledu jsem přesvědčen, že stojíme pevně v kramflecích,“ řekl JUDr. Zderčík.

(K tématu také viz příloha Perspektivy)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou