26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kardinál Špidlík ve svém rodišti

8. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/9 Křesťanství a internet, 8.9.2004, Autor: Jan Mazanec

Někteří lidé se začínali trousit v neděli 22. února do boskovického kostela už hodinu před mší, protože měli obavu o místa. Zavítal sem totiž v rámci návštěvy své vlasti zdejší rodák, průkopník objevování duchovního bohatství Východu, mj. objevitel dnes hojně používaného příměru o 'dvou plících' Evropy, autor desítek knih a jedna z klíčových osobností římského Centra Aletti - jezuita, kardinál Tomáš Špidlík.
Kdysi zde jako syn chudého ševce zpíval na kůru, nyní zde jako kardinál hovoří o zásadních otázkách budoucnosti Evropy a církve, přičemž jeho hlas, který po půlstoletí zněl z vatikánského rozhlasu, i v 84 letech neztrácí nic ze své zvučnosti. Kardinál Tomáš Špidlík, přivítaný brněnským generálním vikářem Jiřím Mikuláškem i dvěma pěveckými sbory (jeden zpíval staroslověnsky), pak v kázání neopomněl zmínit, co mu v mládí daly Boskovice, ale hlavně hovořil o tom, co bychom my jako Slované nyní mohli přinést Evropě. 'Slované byli v Evropě pokřtěni jako poslední. Možná že tedy budou mít i poslední slovo při duchovním sjednocení Evropy,' prohlásil mimo jiné a dodal, že pokud Evropa nechce zaniknout, měla by se stát mostem mezi západními a východními velmocemi. Tomáš Špidlík umí o složitých aktuálních problémech hovořit velice názornou formou: v kázání třeba použil Dostojevského legendy o křišťálovém paláci jako příkladu toho, že i dnešní technická civilizace touží po lásce, rodině, vztazích, po jakékoli vzájemné komunikaci.
Kardinál Špidlík po mši navštívil své příbuzné a přijal pozvání na radnici, která mu věnovala obraz místa jeho dětství. Na besedu pak přišlo téměř 200 lidí a v jejím úvodu představil prof. Pavel Ambros nejnovější publikaci Tomáše Špidlíka 'Spiritualita křesťanského Východu. Mnišství', která se tak přiřadila k jeho ostatním - celý den hojně prodávaným - knihám. Na dotazy přítomných reagoval kardinál Špidlík velmi živě, vůbec v celém jeho vystupování jako by se snoubila italská nonšalance se slovanskou družností. 'Zaujal mě svou neformálností - chvílemi mi připadalo, že se známe už dávno - také svým optimismem, energií a schopností přiblížit svou moudrost lidem: víc jsem si uvědomila, co znamená hledat to, co lidi sjednocuje,' podotkla místostarostka Boskovic a moderátorka besedy Jaromíra Vítková.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou