16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jan Pavel II.: Slavme Velikonoce společně

3. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/16 Nemůžeme mít děti, 3.9.2004, Autor: KT KT

Mše sv. na Boží hod velikonoční, kterou celebroval papež Jan Pavel II. před bazilikou svatého Petra, se zúčastnilo sto tisíc věřících z celého světa.

Svatý otec při příležitosti, že katolické i pravoslavné Velikonoce připadly letos na stejný termín, dal najevo přání, aby všichni křesťané prožívali tyto základní svátky své víry ve stejném termínu. Současně vyjádřil naději, že dvě větve křesťanství, které se od sebe odklonily před tisícem let, dokáží jednoho dne nalézt cestu ke smíření. Ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et Orbi) vyzval mezinárodní instituce včetně OSN, aby 'urychlily vyřešení současných obtíží' ve světě, především v Iráku, ve Svaté zemi a v Africe. V projevu ke 'všem lidem dobré vůle' zdůraznil, že 'kultura lásky' musí porazit terorismus a 'logiku smrti' a msty nejen v Iráku, ale rovněž ve Svaté zemi a v dalších oblastech, které ovládá terorismus. Na svatopetrském náměstí i v jeho bezprostředním okolí panovala mimořádná bezpečnostní opatření vyvolaná obavami z teroristického útoku. Na Velký pátek se papež účastnil navzdory únavě a chladnému večeru procesí Via Crucis v prostorách římského Kolosea.

(čtk)

Na velikonoční mši celebrovanou Svatým otcem, se před svatopetrskou bazilikou sešlo na sto tisích věřících z celého světa.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou