26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Islám tématem synodu

23. 10. 2012

|
Tisk
|

O vzrušení mezi biskupskými delegáty se postaral ghanský kardinál Peter Turkson, předseda Papežské rady Iustitia et Pax, který nechal v aule Pavla VI. pustit anglicky mluvený sedmiminutový videoklip z You Tube nazvaný Muslimská demografie (Muslim Demographics). Toto tři roky staré video, které zhlédlo už přes tři miliony lidí, bylo natočeno anonymně s výzvou, aby se křesťané vzpamatovali.

Vydání: 2012/43 Ze života katedrály, 23.10.2012, Autor: Martin T. Zikmund

„Za pouhých 39 roků se Francie stane islámskou republikou“ a „muslimové přečíslí křesťany, pokud ti nevezmou vážně demografickou realitu, nezačnou mít znovu děti a nebudou sdílet evangelium s muslimy“ – hlásá vidoklip. Alarmující předpovědi se týkají Velké Británie, Nizozemí, Ruska, Spojených států amerických a dalších zemí. Zatímco ve Španělsku je podle tohoto snímku porodnost 1,1 na manželský pár, pro dlouhodobější udržení kultury a náboženství je třeba porodnost aspoň 2,1, což se daří muslimům, nikoli křesťanům.

Hlavní připomínky ke zmíněnému videu se týkaly toho, že jeho autor nepracoval s přesnými údaji. Například se zde uvádí, že průměrná muslimka ve Francii má 8,1 dětí, kdežto ostatní zdejší ženy jen 1,8.

„Francie ale nevede žádnou statistiku porodnosti na základě vyznání,“ uváděl na pravou míru na brífinku pro novináře P. Thomas Rosica.

„Nechtěl jsem volat křesťany do zbraně ani rozdmýchávat protimuslimské nálady. Absolutně ne!“ reagoval na rozpaky biskupů kardinál Peter Turkson. „Pro mě by byl útok na islám útokem na mou vlastní rodinu, která je totiž zčásti muslimská. Můj strýc muslim se o mne staral, když jsem byl dítě, a když zestárl, pečoval jsem o něj zase já až do jeho smrti,“ svěřil se svým kolegům tento původně africký prelát. „Záleželo mi pouze na tom, ukázat, k jakým důsledkům může vést současný trend v západní kultuře a společnosti, která rezignuje na to, mít dostatek dětí,“ vysvětlil.

O nemenší vzrušení v aule Pavla VI. se postaral státní sekretář Vatikánu kadinál Tarcisio Bertone oznámením, že na základě podnětu Benedikta XVI. navštíví tento týden Sýrii šestičlenná synodální delegace. „Tato návštěva je pro všechny křesťany skutečným znamením naděje. Tak ji vnímají i další zdejší obyvatelé,“ uvedl arménsko-katolický arcibiskup Boutros Marayati, sídlící v Aleppu, městě, jež se v posledních týdnech stalo dějištěm nejkrutějších bojů. „Musíme se dovolávat úcty ke každému lidskému životu, která je vlastní muslimům, křesťanům i Židům, a na tomto základě budovat shodu, jež dovolí zachránit tisíce nevinných,“ zdůraznil arcibiskup Marayati. Zároveň se znepokojením poukázal na stále větší růst náboženského fanatismu v Sýrii.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou