26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Holandsko povolilo eutanazii pro dementní občany

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/26 Moje první farnost, 1.9.2004, Autor: KT KT

Na základě nového zákona zemřou i lidé, kteří si to nepřejí
Alzheimerova choroba a demence jsou nyní v Holandsku dostatečným důvodem pro eutanazii pacientů. Rozhodlo tak před nedávnem státní zastupitelství v Utrechtu. „Pokud nemocný člověk nemá vyhlídky na uzdravení a trpí ,nesnesitelnými bolestmi´, má právo žádat o ukončení života,“ stojí v zákoně.


„Je to vůbec poprvé, kdy se státní zastupitelství země vyjádřilo i k ukončení života pacientů trpících demencí,“ řekl právník Johan Legemaate. Alzheimerova nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí: myšlení, paměti, úsudku. Bývá tak nejčastější příčinou demence a postupně vede k naprosté závislosti nemocného člověka na pomoci druhých. Podle Petera Hollanda z Královské lékařské společnosti v Holandsku, která nedávno pořádala kongres na téma eutanazie, je jasné, že pokud usnesení nabude právní moci, pak se stoupajícím věkem populace se bude zvyšovat i počet žádostí o předčasné ukončení života. V současné době se Alzheimerova choroba vyskytuje u 5 % světové populace starší pětašedesáti let a u téměř třetiny populace starší pětaosmdesáti let. „Představte si, že někdo povolí eutanazii jenom proto, že pacient už nepoznává své blízké. Přestože není mentálně způsobilý a žije v pečovatelském ústavu, neznamená to, že se nemůže radovat ze života. Musí takový člověk zemřít jen na základě lékařského posudku? Trpí vůbec takový člověk?“ Peter Holland říká, že právě otázku, zda vůbec je stadium pokročilé demence spojeno s nesnesitelnými bolestmi a pocity beznaděje, projednávali na kongresu.

Také rakouský biskup Klaus Küng opakovaně kritizoval legalizaci eutanazie a při příležitosti Světového dne života upozornil na to, že „pomoc při sebevraždě představuje jedno z velkých ohrožení pro budoucnost“. K současným zákonům v Holandsku začátkem června řekl: „Kdybychom přenesli statistiku z Holandska na celou Evropskou unii, ročně by takto zemřelo 100 tisíc lidí, z toho necelá čtvrtina bez svého souhlasu.“

Podle odhadu trpí v současné době tímto onemocněním 17-25 milionů lidí na celém světě, v České republice je to zhruba 80 tisíc osob. Odhaduje se, že počet nemocných v roce 2030 stoupne na 34 milionů.

Holandští lékaři říkají, že i člověk v pokročilém stadiu Alzheimerovy choroby se může radovat ze života.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou