26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hodina dobrovolného vězení

5. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/13 Aby děti byly šťastné, 5.9.2004, Autor: Dagmar Volencová

MEZINÁRODNÍ SOLIDARITA VYTVÁŘÍ TLAK NA KUBÁNSKÝ REŽIM
Pětasedmdesát hodin odseděly v minulém týdnu osobnosti českého veřejného života v symbolické cele na Václavském náměstí. Každou hodinu dobrovolné nesvobody věnovaly jednomu kubánskému politickému vězni. Režim Fidela Castra totiž zůstává jednou z posledních rezervací komunismu.


Na jaře 2003 vynesly soudy na 'ostrově svobody' vysoké tresty v procesech s tamními disidenty - 75 lidí poslaly do vězení na šest až osmadvacet let. Vlnu nebývalé represe způsobil především projekt Varela, obdoba Charty 77, a petiční akce více než 25 tisíc Kubánců vyzývající parlament ke změně nedemokratických zákonů. Pro režim byla nebezpečná i aktivita nezávislých novinářů a jejich pokusy o samizdat.

Pražský happening, který na podporu odsouzených kubánských disidentů zorganizovala společnost při České televizi Člověk v tísni, podpořil též biskup Václav Malý. 'Vězni kubánského režimu jsou v ohrožení života, mnozí z nich byli vzhledem ke svému věku odsouzeni vlastně na doživotí. Jen mezinárodní solidarita je s to vytvořit účinný tlak, aby komunistický režim povolil,' uvedl biskup Malý a zdůraznil, že svoboda, kterou požíváme, není samozřejmá: 'Nám se totalitní režim jeví jako vzdálená minulost nebo jako něco, co nemůže přijít, ale tohle nebezpečí existuje,' doplnil.

NEJSTE NA TO SAMI
Symbolickou hodinu za mřížemi strávil kromě předsedy Senátu Petra Pitharta, hudebníka Jaroslava Hutky či sportovce Lukáše Pollerta a mnoha dalších i Aleš Jaluška, který působí jako kaplan ve valdické věznici. 'Jde o to říct těmto lidem, kteří beznadějně sedí v kubánském vězení - Nebojte se, nejste na to sami. Vím, jak to před časem pomáhalo našim disidentům,' vysvětlil duchovní.

Tato protestní akce je součástí dlouhodobé kampaně Člověka v tísni proti Castrovu režimu. Stejné tlaky, ovšem jinými prostředky, vyvíjí delší dobu i česká diplomacie. Kvůli nim si ovšem Česká republika v polovině března vysloužila z úst ministra zahraničí Kuby Felipe Péreze titul 'opovrženíhodný lokaj Spojených států'.

V symbolické cele si hodinu odseděl i šéfredaktor Respektu Tomáš Němeček.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou