26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Františkova Radost z lásky má i českou stopu

13. 9. 2016

|
Tisk
|

Papežův „dopis pro povzbuzení“ o manželství a rodině – exhortace Amoris laetitia (Radost z lásky) – je už oficiálně k dispozici i v češtině. Paulínky ho slavnostně představily minulý týden v tištěné i elektronické verzi.

Vydání: 2016/38 Papež dostal sochu sv. Anežky, 13.9.2016, Autor: Tomáš Kutil


V textu exhortace se objevují výsledky dvou posledních synod o rodině. „Obou synod se účastnili i naši biskupové. A v exhortaci se zřejmě odrazil příspěvek arcibiskupa Jana Graubnera o doprovázení mladých manželských párů. Reflexi tohoto příspěvku najdete v bodě 217 a dál. Jsem rád, že jsme se jako česká církev do tohoto dokumentu zapsali,“ říká generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl.
Překladatelem do češtiny byl P. Jaroslav Brož. „Kromě odkazů na předchozí dokumenty obsahuje text i mnoho referencí na jednotlivé národní biskupské konference. Papež tím ukazuje, jakým stylem se na synodách pracovalo, jaké hlasy tam zaznívaly,“ vysvětluje P. Brož a upozorňuje, že text je zároveň shrnutím mnoha projevů papeže Františka – odkazuje na řadu jeho katechezí z posledních dvou let. „Papež cituje v exhortaci i latinskoamerické básníky, to textu dodává svěžest,“ doplňuje P. Jaroslav Brož, kterému se líbí styl, jakým je dokument psán.
Rozpráví jako otec
Papež v něm podle něj mluví jako otec – nesnaží se jen suše a přesně definovat důležité pravdy, ale především rozpráví. „Připomíná mi to styl, kterým se v rodinách po staletí předávala moudrost z generace na generaci,“ dodává překladatel.
Jako biblista novozákoník si pak liboval především nad první a čtvrtou kapitolou. „První kapitola je souhrnem biblického pohledu na manželství a rodinu. Čtvrtá pak komentuje velepíseň na lásku sv. Pavla. To je nádherný text k meditaci, takový koncentrát celé křesťanské spirituality,“ vyzdvihuje P. Brož.
Nový program o výchově
Média si všimla především toho, že se exhortace zaměřuje i na situaci rozvedených a znovu sezdaných. „Nesmíme ji na to ale redukovat. Je tam vše, co patří do života rodiny – od výchovy dětí po smrt rodičů,“ říká o dokumentu pastorální teolog Mons. Aleš Opatrný a oceňuje papežův přístup: „Umí krásně ukazovat ideál, ale zároveň pracovat s tím, co není ideální.“ Exhortace podle něj nemění učení církve, ale přináší nový přístup. „Její klíčová slova jsou: začleňovat, rozlišovat či moment růstu. Snaží se i v nedokonalosti hledat místa, která mají potenciál k růstu, a ta podpořit,“ dodává Aleš Opatrný.
Podněty z papežovy exhortace se budou do pastorace promítat postupně, jeden konkrétní projekt už připravuje Centrum pro rodinu Arcibiskupství pražského. „Exhortaci využijeme v novém programu o vychovávání dětí ve víře. První setkání bude 12. listopadu,“ zve vedoucí centra Jana Šilhavá. Také snoubenci, kteří navštěvovali přípravu na manželství, podle ní o něco podobného velmi stáli, ale v předmanželských kurzech bylo na tato témata málo prostoru.
Exhortace je v tištěné verzi dostupná v Knihkupectví Paulínky. Elektronickou verzi daly sestry k dispozici dokonce zdarma, stáhnout ji lze přes web nakladatelství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou