16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Františkova mírová mise

3. 6. 2014

|
Tisk
|

Společné modlitby izraelského prezidenta Šimona Perese, palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse a papeže se uskuteční už tuto neděli 8. června ve Vatikánu.

Vydání: 2014/23 Němečtí i čeští katolíci v Řezně, 3.6.2014, Autor: Martin T. Zikmund

„Setkání palestinského a izraelského prezidenta má již samo o sobě velice silný symbolický význam. Modlitba – a v tomto případě společná – je přidanou hodnotou,“ uvedl vatikánský státní sekretář Pietro Parolin, když na sklonku minulého týdne ohlašoval datum tohoto setkání jako čerstvou novinku.

Modlitební setkání obou čelných politiků znesvářených stran ve Vatikánu je jedním z plodů návštěvy papeže v Jordánsku, Palestině a Izraeli, která proběhla 24. – 26. května. František na tiskové konferenci na palubě letadla při zpátečním letu před novináři přiznal, že většina jeho gest při této cestě byla zcela spontánních – jako třeba zastavení u betlémské betonové zdi dělící území Palestiny a Izraele nebo polibek přeživších v Jad vašem – přesto pozvání obou prezidentů do Vatikánu ke společné modlitbě měl už dopředu promyšleno. Jediné, co musel při cestě ještě rozhodnout, bylo, kde a jak pozvání vyslovit. Nakonec zaznělo veřejně před modlitbou Regina coeli v Betlémě a pak ještě soukromě před oběma státníky, kteří pozvání vzápětí přijali.

Papežovu mírovou misi mezi třemi abrahámovskými náboženstvími vystihují též místa, která v poslední den své cesty navštívil: Skalní dóm – odkud Mohamed údajně vystoupil do nebe, Zeď nářků – nejposvátnější místo pro Židy, položení květin na hrobu Theodora Herzla – duchovního otce státu Izrael, památník holokaustu Jad vašem, ale také pro křesťany důležité Getsemany a Večeřadlo.

Po návštěvě Skalního dómu s jeho typicky pozlacenou kopulí vstoupil František do nedalekého sídla Ústředí muslimské obce, kde společně s muslimskými hodnostáři vypil šálek kávy. Vrchní muftí přivítal papeže v Jeruzalémě, kde 
– jak řekl – „žijí muslimové a křesťané“, a vyzval jej, aby se zastal muslimů a křesťanů proti Izraeli, který údajně „pošlapává jejich práva“. František na to reagoval po svém: „Drazí bratři, drazí přátelé, z tohoto svatého místa upřímně vybízím všechny lidi a komunity hlásící se k Abrahámovi: Respektujme se a mějme se vzájemně rádi jako bratři a sestry! Učme se chápat bolesti druhých! Nikdo ať nezneužívá Boží jméno k násilí! Společně se přičiňujme o spravedlnost a pokoj.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou