26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

František: zvu vás k radosti

3. 12. 2013

|
Tisk
|

„V této exhortaci se obracím k věřícím křesťanům, abych je vyzval k nové etapě evangelizace vyznačující se touto radostí a ukázal putující církvi cesty příštích let,“ píše v úvodu své první exhortace Radost evangelia papež František.

Vydání: 2013/49 Papež představil svůj program, 3.12.2013, Autor: Tomáš Kutil

Současná společnost je podle papeže Františka plná „individualistického smutku, který prýští ze zpohodlnělého a lakomého srdce, z chorobného dychtění po povrchních rozkoších a z izolovaného vědomí“. Podle papeže pak lidé nejen nemají prostor pro druhé, ale navíc ztrácejí radost.

A právě pozvání k radosti se táhne celým dokumentem jako pomyslná červená nit. „Chápu lidi, kteří inklinují ke smutku kvůli vážným těžkostem, které je sužují, avšak postupně je třeba dovolit, aby se začala probouzet radost víry jako tajemná, ale pevná důvěra i uprostřed těch nejhorších protivenství,“ sděluje František hned v úvodu své exhortace.

Papež dále zdůrazňuje, že mnoho radosti přináší i předávání Božího slova – evangelizace. „Ten, kdo mluví o Bohu, by se proto neměl tvářit pořád jako na pohřbu. Kéž by současný svět mohl slyšet radostnou zvěst nikoliv od hlasatelů smutných, malomyslných, netrpělivých a úzkostlivých, nýbrž od hlasatelů evangelia, jejichž život kypí horlivostí,“ popisuje Svatý otec.

První jihoamerický papež též přiznává, že se při psaní setkal s velkým množstvím otázek ohledně stavu a vývoje církve a světa, ale připomíná, že není jeho úkolem vyjádřit se ke všemu. „Zřekl jsem se zevrubného pojednání o těchto rozmanitých otázkách, které mají být předmětem studia a pozorného prohloubení. Není na místě, aby papež zastupoval místní episkopáty při rozlišování všech problematik, které se rýsují na jejich územích. V tomto smyslu poukazuji na nezbytnost pokračovat v ozdravné decentralizaci,“ přiznává.

Papež František se rozhodl věnovat především sedmi hlavním tematickým liniím. Jde o misijní reformu církve, o pokušení pastoračních pracovníků, o evangelizaci, o homilii a její přípravu, o přístup k chudým, o pokoj a sociální dialog a o duchovní motivaci misionářského nasazení.

„Papež František obnažuje problémy, se kterými se potýká dnešní člověk a které ze strany církve vyžadují více než pouhou přítomnost,“ upozorňuje arcibiskup Rino Fisichella, předseda Papežské rady pro novou evangelizaci. Vatikanolog Andrea Tornielli si pak všímá, že celých 18 stran nové exhortace věnuje papež přípravě nedělní homilie, a ukazuje tak, že mu na tomto tématu velmi záleží: „Tuto část exhortace lze označit jako užitečný manuál pro přípravu nedělních kázání.“

Tornielli popisuje papežův důraz na to, aby kazatelé především naslouchali lidem, věnovali jim pozornost a prožívali totéž, co oni. Objevuje se i kritika jazyka homilií. „Kazatelé často používají slova, která se naučili během svých studií, ale která nejsou běžnou součástí jazyka jejich posluchačů. Náš jazyk musí být srozumitelný, jinak riskujeme, že budeme mluvit do prázdna.“ Kněz musí podle papeže věnovat velkou pozornost též biblickému textu, jenž má být základem jeho řeči.

Kázání by podle Františka měla být zároveň pozitivní a kněz se nemá soustředit jen na to, co se nesmí nebo nedaří, ale měl by spíše navrhovat, co lze dělat lépe. „Jinak se snadno topí ve stížnostech, kritice a výčitkách,“ uvádí papež. František též zdůrazňuje důležitost toho, aby kázání byla atraktivní, a navrhuje, aby se kněží učili využívat různé obrazy a metafory.

Exhortace vychází v češtině postupně na www.radiovaticana.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou