23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Farní ples byl místem setkávání

8. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/7 Jak vést děti k víře, 8.9.2004, Autor: Anna Ferbie

PROGRAM FARNOSTI PŘITAHUJE I NEVĚŘÍCÍ
Plesová sezóna je v plném proudu. V Blatničce na Hodonínsku se letos poprvé uskutečnil 1. farní ples. Na programu byly soutěže, scénky a několik vstupů scholy, která se tentokrát při výběru písní soustředila i na jiný hudební žánr, než který zní obvykle v kostele.


'Zisk použijeme na dokončovací práce a vybavení novostavby Domu Svaté rodiny,' uvedl správce farnosti Blatnice pod Svatým Antonínkem P. Zdeněk Stodůlka. Poté upozornil, že nejvíce vynesly podpůrné vstupenky ve výši dvou set korun. Prodalo se jich tři sta kusů. Nemalou měrou ke zdaru akce přispěli vinaři obou obcí blatnické farnosti, kteří na farní ples darovali víno. Farníci věnovali také ceny do tomboly. 'Nemuseli jsme téměř vůbec oslovovat sponzory. Lidé dary přinášeli sami,' připomenul kněz. Veškerých organizačních úkolů se ujala skupinka dobrovolníků, přičemž někteří z pořadatelů několik nocí téměř nespali.

V SAKRISTII NENÍ K HNUTÍ
Přestože P. Stodůlka v Blatnici působí teprve od srpna loňského roku, přišel již se spoustou zajímavých nápadů. V pátek, kdy je ve farním kostele sloužena dětská mše svatá, patří odpoledne celá fara dětem a jejich rodičům. Pravidelně se zde scházejí desítky lidí. 'Mám radost, že začaly přicházet i maminky, které do kostela zatím nechodí. Myslím si, že tudy vede cesta, jak přivádět lidi k víře,' řekl kněz. Po dokončení přístavby kostela se budou všechna věková společenství scházet právě v Domě Svaté rodiny, který bude navíc propojený s kostelem. Místo v něm proto nalezne i nová sakristie, ta stará byla totiž již nevyhovující. 'V současné době máme okolo dvacítky ministrantů a zhruba dvanáct děvčat tvoří mariánskou družinu. Při tomto počtu není v dnešní sakristii před zahájením mše svaté k hnutí,' uvádí jeden z důvodů přístavby kostela farář.

První farní ples patří k novým nápadům ve farnosti.

Snímek Anna Ferbie


 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou