26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

EU se nelíbí kříž a svatozář

20. 11. 2012

|
Tisk
|

Dvěma zemím eurozóny se nelíbí kříž a svatozář na návrhu dvoueurové mince, kterou plánuje Národní banka Slovenska (NBS) vydat při příležitosti 1 150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Vydání: 2012/47 Křesťané darují pomoc druhým, 20.11.2012, Autor: Pavol Hudák

Slovenská banka na základě těchto výhrad návrh mince upravila. Každá mince musí podle mluvčí NBS Petry Pauerové projít schvalovacím procesem Evropské komise a Rady EU.

„V rámci schvalovacího procesu jsme dostali připomínky, které zahrnovaly odstranění náboženských symbolů, a akceptovali jsme je,“ potvrdila mluvčí.

S tímto přístupem však nesouhlasí slovenští biskupové. „S politováním konstatuji, že vzdání se podstatných symbolů v zobrazení sv. Cyrila a Metoděje je kulturní přelom a neúcta vůči vlastním dějinám,“ zdůraznil mluvčí Konference biskupů Slovenska Jozef Kováčik. Politolog z Katolické univerzity v Ružomberku Peter Grečo k tomu dodal, že náboženská neutralita a sekulární systém se ukazují jako nové náboženství Evropské unie. „Je to bojový pokřik, že jsme sekulární, a proto budeme nenápadně, ale cílevědomě útočit na poslední zbytky symbolů křesťanství. Musíme to jasně demaskovat,“ připojil Grečo.

Kancelář Evropské komise na Slovensku se nechala slyšet, že pokud by NBS připomínky neakceptovala, šlo by o porušení pravidel. Které země měly problém se zmíněnými náboženskými symboly, však kancelář prozradit odmítla.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou