26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vánoční samota může být dobrá i zlá

19. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/51 Vánoční dvojčíslo, 19.12.2006

Vánoce jsou nejpoetičtějším obdobím roku. Jejich obsah je tak bohatý, že zasahuje všechny lidi – i „nevěřící“. Jsou to dny radosti a nové naděje, svátky dětí a lidské blízkosti. Přesto jsou mezi námi lidé, kteří se o Vánocích cítí osamělí.

Důležitou otázkou ale je, jakou osamělost prožívají. Samota může být dobrá i zlá – ta dobrá přináší zastavení a ztišení, úklid v duši. Vánoční čas je přece určen i k tomu, abychom se nad sebou mohli zamyslet. Každý má schopnost vyjít na chvíli ze sebe a podívat se na sebe jaksi zvenčí. To je pro naši duši blahodárné a očistné – vzepřít se proti zlu v sobě i ve světě, nepodlehnout pokušení moderních pověr a mýtů.  Ale existuje i zlá samota, taková, do níž jsme byli z rozličných důvodů vehnáni. A právě tu mohou vánoční svátky umocnit.

LÉK PROTI SAMOTĚ
Proti samotě o Vánocích existuje řada léků. Někdo navštíví příbuzné. Nemá-li je, může vyhledat podobně osamělé lidi – třeba v ústavech. Bude zde vřele uvítán.
Matka Tereza kdysi napsala, jak byla ve Spojených státech překvapena, že většina obyvatel přepychových domovů důchodců seděla a stále hleděla na dveře. Bylo jí vysvětleno, že přes všechnu moderní péči tito senioři čekají, zda se ve dveřích přece jen neobjeví někdo, kdo by je navštívil a potěšil svou přítomností.

PŘEMĚNIT ZLÉ V DOBRÉ
Můžeme tedy o Vánocích najít nové bližní a spřátelit se s nimi. Budeme-li se za ně modlit, dáme jim dárek z nejmilejších. Ale ani ten, komu se nepodaří najít společenství, sám nebude. Proti samotě máme účinné prostředky: Písmo svaté, modlitbu, koledy... To vše osvobozuje od zlé samoty a proměňuje ji v samotu dobrou. Víme z evangelia, že i náš Pán čas od času vyhledával osamělá místa, aby se nerušeně modlil.
Člověk je ale tvor společenský, to ví lidstvo už dávno, a nemůže být nikdy zcela osamocen. Náš život by bez vztahu k bližním byl nehotový, prázdný. Nerozpakujme se proto vzájemně se podarovat, vycházejme lidem vstříc. Neptejme se, kdo nás o Vánocích obdaruje, mysleme na to, čím chceme obdarovat druhé my. Přeji každému o Vánocích radost z bližních i trochu té dobré, očišťující samoty.
VLADIMÍR MICHAL, psycholog

Rozhlasové tipy pro vánoční večery:
Neděle 24. 12. Štědrý den – ČRo 1
18.15 – 19.00 Vánoční posezení s muzikantem Jiřím Pavlicou a převorem Prokopem Siostrzonkem

Pondělí 25. 12. Hod Boží vánoční – ČRo 1
23.05 – 24.00 Nad věcí – pravidelný pořad moderuje převor Prokop Siostrzonek, jeho hostem bude moderátorka Lucie Výborná (téma: Setkání s lidmi dobré vůle).
(red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou