16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Uprchlíci a setkání s nadějí

15. 3. 2022

|
Tisk
|

Přišel jim k svátku gratulovat bratr a přinesl jim žlutý tulipán… Aktuálně upravené první verše známé protiválečné písně Jiřího Suchého popisují děj z minulého úterý, kdy přeplněnou halou vlakového nádraží v Přemyšlu na polsko-ukrajinských hranicích procházel mezi stovkou namačkaných uprchlíků vysoký františkán s květinami v náručí.

Vydání: 2022/12 Uprchlíci a setkání s nadějí, 15.3.2022, Autor: Radek Gális


Řeholník oslovoval jednotlivé sedící nebo stojící ženy a dívky a předával jim s mírnou úklonou květiny. „Dneska je přece Mezinárodní den žen a vy máte svátek,“ usmívá se na překvapené uprchlice, které se díky těmto útlým poslům jara a vonící chvále ženskosti náhle dostávají ze zajetí svých černých myšlenek a obav z budoucnosti do světa bez střelby a bombardování, v němž ještě před pár dny žily a kde teď zanechaly bojovat své syny, manžely a otce. Mnohé se tak nebrání slzám dojetí a v otcovské náruči řeholníka z blízkého kláštera zůstávají snad o vteřinu déle, aby načerpaly trošku naděje do příštích hodin a dnů.
Úplně na konci chodby sedí na zemi unavená matka se dvěma dcerami, jimž je asi 12 až 14 let. I k nim se františkán sklání a v pugétu zbylých květů hledá ty nejkrásnější, byť ještě nejsou rozvité. „Tyhle květiny za čas rozkvetou, stejně jako rozkvetete i vy,“ říká konejšivě dívkám a podává jim stvoly se semknutými okvětními lístky. „Uvidíte, že se tak stane, stejně jako rozkvete i naděje,“ dodává klidně.
Z čekárny určené matkám s kojenci a malými dětmi vyjde řeholní sestra se žlutou reflexní vestou označenou typickým červeným znakem Caritas. „Jen si vezměme, určitě máte hlad i vy,“ natahuje s úsměvem ruku s krabicí obložených chlebů k lidem, kteří byli namačkaní ve sluncem prosvětlené chodbě.
„Musíme běžencům pomáhat, vždyť tak pomáháme Bohu i sobě jako lidem,“ poukazuje na Ježíšova slova a křesťanskou solidaritu s bližním v nouzi další řeholnice, která se stejně jako její spolusestra odmítá představit. „K čemu jsou jména? Hlavní přece je, že se celá Evropa dozví, co se tady děje a kolik lidí utíká před válkou, aby si zachránili život,“ říká a pohlazením po rameni zdraví znavenou ženu v šátku sedící na židli s dítětem v náručí.
„U nás v Charkově je teď strašně, Rusové nás každý den ostřelují a naše domy hoří,“ zoufá si tato uprchlice z města u hranic s Ruskem. „Jakmile houkal poplach, utíkala jsem s oběma dětmi pokaždé hned do krytu. Musely jsme z rozbombardovaného města odjet, abychom se zachránily. Jednomu dítěti je sedm a druhému budou pozítří akorát tři roky, takže narozeniny prožije bůhvíkde,“ spočine ustaraným pohledem na spícím dítěti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou