26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tři králové začali vybírat do 21 tisíc pokladniček

3. 1. 2017

|
Tisk
|

Nejvýznamnější charitativní akce roku – Tříkrálová sbírka – odstartovala. První lednový den vyrazily do ulic tisíce dobrovolníků, aby zde získali prostředky na pomoc potřebným, ale především aby zvěstovali radostnou zvěst o narození Ježíše Krista. Akce potrvá do 15. ledna.

Vydání: 2017/1 Denně prokazujte dobro, vyzval papež, 3.1.2017, Autor: Jiří Prinz


Cukrem, kalendáříky i dalšími drobnými dárky obdarovávají v těchto dnech v ulicích našich měst, obcí a vesniček tříkráloví koledníci štědré podporovatele charity. Vydávají tak zároveň svědectví o víře v Ježíše Krista, což je podle zakladatele Tříkrálové sbírky olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera také jejím hlavním posláním. „Tříkrálová koleda není záležitostí ekonomickou, i když je finanční přínos pro charitu významný, ale je to projekt především pastorační. Vím, že zapojujeme nevěřící koledníky, ale tím více je třeba věnovat pozornost jejich přípravě a nabídnout i jim objevení duchovního pokladu,“ uvedl před časem pro KT olomoucký arcibiskup Jan Graubner.
Potěšitelná je i skutečnost, že počet koledníků rok od roku stoupá. Důkazem toho je vzrůstající počet pokladniček, které organizátoři koledníkům přidělují: letos jich bude už 21 tisíc. Vloni do nich získali rekordních více než 97 milionů korun. „K tomu, aby se podařilo vykoledovat hodně peněz, je třeba, aby bylo splněno několik podmínek. Na prvním místě musí vyjít počasí. Na výnos sbírky mají totiž vliv i takové faktory, jako jsou velké mrazy či chřipková epidemie,“ říká mluvčí Charity ČR Jan Oulík.
A kam vykoledované peníze poputují? „Čtyři pětiny celkového výtěžku sbírky zůstanou v regionu, kde byly vykoledovány: 65 procent výnosu využije charita přímo v dotyčné obci nebo jejím okolí a 15 procent výnosu poputuje na charitní projekty na diecézní úrovni. Desetina výnosu pak pomůže v zahraničí,“ vysvětluje Jan Oulík. „Pro nás konkrétně to znamená, že letošní sbírka podpoří například služby mobilního hospice, pečovatelskou službu, rekonstrukce domovů pro seniory nebo chráněné dílny Charity sv. Alexandra, která s Charitou Ostrava spolupracuje,“ doplňuje Dalibor Kraut z ostravské charity.
Kromě daru vloženého do kolednických kasiček mohou zájemci Tříkrálovou sbírku podpořit i tak, že zašlou svůj příspěvek na speciálně zřízený účet nebo prostřednictvím dárcovské SMS. Bližší informace na .

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou