26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tři králové v bance i v Senátu

15. 1. 2019

|
Tisk
|

Do Tříkrálové sbírky se stále častěji zapojují i firmy. Většina z nich zve koledníky, které vyšle Charita. V České spořitelně uspořádali sbírku sami zaměstnanci. Katolický týdeník byl u toho.

Vydání: 2019/3 Panamské Jezulátko přivítalo Čechy, 15.1.2019, Autor: Tomáš Kutil


Ve dvacátém patře kancelářské budovy v širším centru Prahy právě končí první část konference regionálních manažerů České spořitelny. Muži a ženy v oblecích a kostýmcích se vydávají do vedlejší místnosti, kde je připraveno občerstvení. Mezi nimi procházejí koledníci – dva králové a jedna královna. „Jen vytahujte peněženky, nestyďte se,“ vybízí jeden z králů. Všichni jsou v dobrém rozmaru a kasička se plní. Na konci přestávky ještě Jarmila Lomozová, zástupkyně Arcidiecézní charity Praha, poděkuje všem za štědrost a vysvětlí, na co přesně jsou peníze určené, jak je Charita využije. Nejvíce všechny zaujme, když vypráví o poradně Magdala, která se věnuje týraným a zneužívaným ženám. Představitelka královny pak přečte úryvek z Matoušova evangelia o třech králích. Po přestávce se účastníci semináře vracejí ke svému programu a manažeři se věnují novým obchodním strategiím.
„To bylo asi poprvé, kdy v této budově znělo evangelium,“ usmívá se Dagmar Sladká z Nadace České spořitelny. S nápadem koledovat přišli sami zaměstnanci a bylo vidět, že pro všechny to bylo příjemné zpestření pracovního dne.
Ochota dárců přispět byla o to větší, že věděli, že vybranou částku zdvojnásobí Nadace České spořitelny. Celkem se vybralo 6 714 korun, po zdvojnásobení tedy celkem 13 428 korun. K Tříkrálové sbírce připravila nadace i výzvu na portálu darujme.cz. Tam zatím vybrali 64 tisíc korun, výzvu ponechají do konce února.
„Nadace České spořitelny i spořitelna samotná jsou partnery sbírky od jejího vzniku,“ vysvětluje Dagmar Sladká. Některé roky koledovali zástupci Charity přímo mezi zaměstnanci v kancelářích bankovního domu, později kvůli bezpečnostním opatřením už jen ve vstupních halách budov. Dvakrát dokonce vyrostlo na prostranství před centrálou spořitelny Tříkrálové městečko se stánky, ale i s živým velbloudem. Česká spořitelna navíc každoročně vybrané peníze Tříkrálové sbírky ve všech regionech bezplatně třídí a sčítá, čímž se výrazně ušetří na režijních nákladech sbírky.
„Firmy nás samy oslovují a zvou k sobě koledníky. Byli jsme takto letos u ČSOB, MasterCard, Řízení letového provozu, T-Mobilu, ČEZu nebo v Divadle Hybernia,“ vypočítává Jarmila Lomozová z Arcidiecézní charity Praha. Protože se takto koleduje většinou v dopoledních hodinách, ujímají se ho především zaměstnanci Charity. „Někdy nás osloví vedení firmy, jindy přímo zaměstnanci. Jsme za to rádi a povzbuzujeme další,“ připojuje Jarmila Lomozová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou